Cutremur 1977: 45 de ani de la moartea artistei Doina Badea (4 martie)
Cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea s-a născut la 6 ianuarie 1940, la Craiova. A urmat cursurile şcolii primare şi liceale în oraşul natal. În paralel cu studiile liceale, a frecventat şi cursurile Conservatorului ''Cornetti'' din Craiova şi a făcut parte din corul Ansamblului artistic ''Nicolae Bălcescu'', sub conducerea maeştrilor Mihai Bârcă şi Alexandru Racu.
A efectuat studii de canto la Şcoala Populară de Artă din Craiova. A făcut parte din colectivul Filarmonicii de stat "Oltenia", în calitate de coristă şi solistă în unele concerte.
A debutat în 1960 pe scena Teatrului Muzical din Deva, distingându-se prin vocea aparte, gravă, cu un ambitus puternic. A rămas aici vreme de trei ani, apărând în numeroase spectacole de succes, între care: ''Şarjele revistei'', ''Pe treptele revistei'', ''Vacanţă muzicală'', ''Strada mare'', ''Pagini alese din revista de altădată'', potrivit site-ului cotidianului craiovean "Cuvântul libertăţii" - www.cvlpress.ro .
''Timbrul cald, virtuţile interpretative şi probitatea artistică sunt numai câteva dintre calităţile care au impus-o pe Doina Badea ca una dintre cele mai populare şi îndrăgite soliste de muzică uşoară din România, ea rămânând pentru marele public interpreta de neuitat a numeroase piese'', indică volumul ''Meridianele cântecului'' de Daniela Caraman Fotea (Editura Muzicală, Bucureşti, 1989). Multipla ei înzestrare i-a permis totodată abordarea cu succes şi a muzicii populare.
Doina Badea la a doua ediţie a Festivalului de Muzica Uşoară Mamaia 1964
Foto: (c) RADU CRISTESCU/AGERPRES FOTO
În 1963 a fost angajată la Teatrul ''Constantin Tănase'' din Bucureşti. Ajunsă la Bucureşti, Doina Badea cunoaşte consacrarea, alături de marii artişti ai vremii. Margareta Pâslaru, Dida Drăgan, Mihaela Mihai, Anda Călugăreanu, Aura Urziceanu, Aurelian Andreescu, Dan Spătaru sunt doar câteva dintre numele mari alături de care artista a urcat de numeroase ori pe scenă, bucurându-se de succes, notează site-ul https://blog.electrecord.com/ .
A fost, de asemenea, invitată în multe emisiuni la TV şi radio, iar sub bagheta maestrului Sile Dinicu a cântat în marile săli de spectacol - Sala Palatului, Sala Radio, Savoy etc. Doina Badea a cântat şi în afara ţării, având concerte în fosta URSS, Polonia, Germania, Israel sau Franţa - unde a cântat în celebra sală Olympia, în cadrul turneului Teatrului ''Constantin Tănase'' la Paris, în 1962. A obţinut Premiul II la Festivalul de muzică uşoară de la Sopot (Polonia) din 1967, precum şi Diploma de onoare a juriului la Festivalul internaţional de la Bratislava (Cehoslovacia) din 1969, precizează volumul ''Meridianele cântecului'' de Daniela Caraman Fotea.