CUTREMUR! Gata, președintele a FOST SCOS din procedura de numire de la Curtea Supremă!
Propunerea CSM prezentata de Alistar si insusita de PSD a fost adoptata cu 11 voturi pentru: Presedintele Romaniei nu mai are dreptul sa refuze numirile la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. S-a adoptat amendamentul CSM: Presedintele Romaniei nu mai poate refuza numirile pentru functiile de presedinte si vicepresedinti ai Inaltei Curti - art. 53 alin 1.
UPDATE/CSM a declarat pentru Ziare.com urmatoarele: "Dl Alistar nu are mandat sa reprezinte institutional CSM. Nu va pot spune in ce calitate participa, ca nu stiu, dar nu are mandat sa exprime institutional optiunea, opinia sau amendamente propuse de CSM", a declarat purtatorul de cuvant al CSM, judecatorul Stefan Lucaciuc.
Reprezentantele CSM anunta ca Alistar a sustinut propunerea formulata de UNJR, nu cea formulata de CSM. Alistar raspunde: "Eu doar am facut o completare". PSD spune ca deja s-a votat.
Amendamentul sustinut in comisie de Victor Alistar si inca o reprezentanta CSM a fost votat de toti membrii PSD ALDE prezenti din comisie. Au votat impotriva USR, PNL si UDMR.
Judecatorul Bogdan Mateescu, membru CSM, precizeaza, intr-o postare pe Facebook, ca prezenta la comisia parlamentara in care se discuta legile justitiei a lui Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, nu a fost stabilita in Consiliu si ca Alistar vorbeste in nume propriu. “Voi face o solicitare conducerii Consiliului sa precizeze public, institutional si expres chestiunea mandatului acordat”, mai scrie judecatorul Mateescu pe Facebook.
De mentionat ca presedintele comisiei speciale, Florin Iordache (PSD), a prezentat in repetate randuri propunerile lui Victor Alistar de modificare a legilor justitiei ca venind din partea CSM. Alistar a pledat cu putin timp in urma pentru modificarea procedurii de numire a procurorilor sefi, in sensul ca seful statului sa nu mai poata refuza propunerile. Amendamentul apartine intr-adevar CSM. PNL si USR s-au opus modificarii, pe motiv ca presedintele Romaniei nu poate fi redus la un simplu notar care semneaza numirile procurorilor sefi in functii. Amendamentul s-a adoptat cu putin timp in urma, presedintele nu mai poate refuza propunerile de numire in functie a procurorilor sefi.