CUTREMUR! Dragnea atacă rezerva de aur a României! Maduro, ultimul dictator care a repatriat aurul! Lege-ȘOC depusă azi de Infractor!
CUTREMUR! Dragnea atacă rezerva de aur a României! Maduro, ultimul dictator care a repatriat aurul! Lege-ȘOC depusă azi de Infractor! Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, un proiect de lege care obligă Banca Națională a României (BNR) să aducă în țară rezervele de aur, care în prezent sunt păstrate în proporție de 65% în străinătate, dezvăluie G4Media.ro . La nivel global, ultimul care a cerut repatrierea aurului de la Banca Angliei a fost dictatorul venezuelean Nicolas Maduro.
Proiectul modifică Legea privind Statutul Băncii Naționale a României.
„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabilește un articol al proiectului.
În ianuarie, guvernatorul Mugur Isărescu a comentat ironic acuzaţiile care i-au fost aduse pe motiv că Banca Naţională ţine rezervele ţării în străinătate.
„Am fost acuzat că de ce ţin rezervele în străinătătate. De parcă le ţin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreţi nene să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională? Stau în conturi”, a spus guvernatorul.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2019 au fost de 35,765 miliarde euro, faţă de 36,8 miliarde euro la 31 decembrie 2018. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,843 miliarde euro.
BNR menţine aurul în custodie la Banca Angliei. Aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparţine în continuare României – şi nu poate fi folosit decât la instrucţiunile exprese ale Băncii Naţionale a României. Decizia de trimitere în custodie a aurului la Banca Angliei a fost făcută cu informarea Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului de la acea dată. Ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp înaintea crizei financiare internaţionale.
Știre în curs de actualizare