Curtea Supremă i-a fixat TERMENUL Țăranului: 8 aprilie!
Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit pentru 8 aprilie ultimul termen de judecata in dosarul 'Referendumul', in care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat in prima instanta la un an inchisoare cu suspendare, potrivit Agerpres.
La termenul de joi al procesului, completul de judecata condus de Livia Stanciu a audiat ultimii martori si inculpati din acest dosar, urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc dezbaterile finale.
Astfel, unul dintre inculpati, George Balanescu, fost membru intr-o sectie de votare din Alexandria ca reprezentant al USL, a relatat ca s-a deplasat cu urna mobila la un spital, insotit de doi politisti si un reporter de la o televiziune. In legatura cu neregulile constate de procurori, el a declarat ca au existat semnaturi ale unor bolnavi care nu erau in dreptul numelor lor, insa nu a fost vorba de semnaturi contrafacute. De asemenea, el a spus ca a mers si a doua oara in spital cu urna mobila, deoarece erau cativa bolnavi care 'voiau din suflet' sa voteze.
A mai fost audiat in calitate de martor primarul municipiului Alexandria, Ovidiu Dragusin. El a spus ca, in ziua votului, a fost sunat pe un telefon ce apartinea unui prieten de catre deputatul Valentin Boboc, care era la acea vreme administratorul public al municipiului Alexandria.
'Prietenul mi l-a dat la telefon pe Boboc, care mi-a cerut sa ne mobilizam pentru o prezenta mai buna la vot. Boboc mi-a zis ca am fost sunat de Liviu Dragnea, dar ca eu nu am raspuns. Nu stiu de ce nu am sesizat apelul. Voia sa ne mobilizam pentru o prezenta mai buna la vot', a spus Ovidiu Dragusin. El a adaugat ca nu i s-a cerut sa faca ceva anume, dar ca oricum nu se putea realiza o mobilizare mai mare a electoratului.
Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la ICCJ in dosarul 'Referendumul' la un an de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de trei ani. Alti 74 de inculpati din dosar au fost fie achitati, fie condamnati la inchisoare cu suspendare. Decizia a fost atacata cu apel.
Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.
In acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
'Ca un prim pas, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale', arata DNA.
In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, mai preciza DNA.