Curtea Supremă din India refuză legalizarea căsătoriilor de același sex. Decizia finală aparține Parlamentului
Curtea Supremă din India a emis o hotărâre, marți, prin care a refuzat legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, lăsând această chestiune în seama Parlamentului. Decizia, unanimă, reprezintă o dezamăgire pentru comunitatea LGBTQ din India și a venit la cinci ani de la dezincriminarea homosexualității.
Curtea Supremă din India a refuzat legalizarea căsătoriilor LGBT FOTO Shutterstock
Momentan, nu s-a primit un răspuns oficial din partea Guvernului față de hotărârea instanței, însă administrația naționalistă a Partidului Bharatiya Janata (BJP), condusă de premierul Narendra Modi, s-a opus petițiilor adresate instanței, afirmând că o căsătorie între persoane de același sex nu se potrivește cu conceptul indian de familie formată din soț, soție și copii.
Această hotărâre a venit în urma a cel puțin 12 petiții depuse în instanță în ultimul an. Instanța, condusă de judecătorul-șef D.Y. Chandrachud, a audiat depozițiile în aprilie și mai și a dat verdictul marți. Chandrachud a declarat că există un grad de acord și dezacord în ceea ce privește extinderea drepturilor cuplurilor de același sex și că patru dintre cei cinci judecători au avut opinii separate cu privire la această chestiune, reflectând complexitatea cazului.
Instanța a sugerat că ar trebui înființat un grup pentru a aborda „preocupările umane” ale cuplurilor de același sex , inclusiv problemele sociale, psihologice și emoționale. Acest grup ar trebui să examineze și posibilitatea acordării accesului la servicii și facilități, cum ar fi conturi bancare comune și pensii, la care cuplurile de același sex nu au acces în prezent.
Deși doi dintre judecători s-au pronunțat pentru recunoașterea uniunilor sau uniunilor civile între persoane de același sex, ceilalți trei judecători nu au fost de acord. Unul dintre judecători a subliniat că „ideea de căsătorie nu este un drept fundamental”.
Această decizie a fost primită cu tristețe de membrii comunității LGBTQ din India, unii plângând după pronunțarea hotărârii. Activiștii susțin că, deși dezincriminarea homosexualității în 2018 a recunoscut drepturile constituționale ale persoanelor LGBTQ, acestea nu au încă acces la drepturile de bază pe care le au cuplurile heterosexuale.
Deși Asia rămâne în mare parte în urma Occidentului în ceea ce privește acceptarea căsătoriilor între persoane de același sex, acest caz arată că dezbaterea privind drepturile LGBTQ continuă să evolueze în regiune.
Sursa: adevarul.ro