Curtea Supremă din India interzice divorțul prin repudiere expresă la musulmani
Curtea Supremă din India a interzis marți divorțul prin repudiere expresă a femeii, autorizat în comunitatea musulmană, un dosar dificil care țintește chiar conceptul de laicitate din această țară, informează AFP.
'Triplul talaq (divorț) încalcă (legea musulmană) Sharia și Coranul. El nu face parte din practicile religioase și se opune moralității constituționale', a declarat un complet de judecată al celei mai înalte instanțe juridice a țării, format din cinci judecători, reprezentanți ai principalelor religii ale Indiei: hinduismul, islamul, creștinismul, sikhismul și zoroastrismul.
Potrivit acestei practici acceptate în India, este suficient ca un bărbat să pronunțe de trei ori cuvântul 'divorțez' (talaq, talaq, talaq) pentru a-și repudia soția. Mass-media au relatat despre cazuri de divorț prin scrisoare, Skype sau chiar mesaj Whatsapp în India.
Mai multe femei musulmane repudiate în acest mod au înaintat recurs la cea mai înaltă instanță judiciară a țării, pentru a obține interdicția acestei proceduri.
Laicitatea în stil indian, așa cum este definită în Constituție, plasează toate religiile pe picior de egalitate. Credințele fiecărei persoane definesc dreptul ce va prevala în materie de mariaj, divorț sau moștenire. Astfel, nu se vor aplica aceleași reguli pentru un hindus sau un musulman, de exemplu.
Guvernul premierului Narendra Modi susținea recursul împotriva triplului talaq, estimându-l ca fiind neconstituțional și discriminatoriu față de femei. Naționaliștii hinduși militează de multă vreme pentru un cod civil uniformizat.
Însă această luare de poziție a puterii în funcțiune a fost contestată în rândul comunității musulmane, chiar printre cei care se opun triplului talaq. Temerea lor este că minoritățile vor fi private de legile lor religioase, cu spectrul dominației hinduismului majoritar.
AGERPRES