Curtea Penală Internațională confirmă că Mongolia are obligația să-l aresteze pe Putin. „Este responsabil de crime de război”
Nu este vorba despre părerile unor analiști sau speculațiile presei. De data aceasta, este chiar poziția oficială a Curții Penale Internaționale (CPI), care spune că oficialii mongoli „au obligația” de a-l aresta pe Vladimir Putin dacă acesta le vizitează țara săptămâna viitoare, informează BBC.
Călătoria, așteptată să aibă loc marți, va fi prima ocazie cu care liderul rus va vizita o țară membră a CPI de când Curtea a ordonat arestarea sa în martie 2023. Curtea susține că Putin este responsabil de crime de război, afirmând că nu a reușit să oprească deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia de la începutul conflictului, în februarie 2022, scrie G4Media .
În ciuda faptului că oficialii din Ucraina au cerut Mongoliei să îl aresteze pe Putin la sosirea sa în țară, Kremlinul a declarat că nu are „nicio îngrijorare” cu privire la vizită. „Avem o relație excelentă cu partenerii noștri din Mongolia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov „Desigur, toate aspectele vizitei președintelui au fost pregătite cu atenție”, a ținut el să precizeze.
Dr. Fadi el-Abdallah, purtător de cuvânt al CPI, a declarat vineri pentru BBC că instanța se bazează pe statele sale semnatare – inclusiv Mongolia – pentru a-și „executa deciziile”. El a spus că Mongolia, ca și alți semnatari ai CPI, are „obligația de a coopera”.
Aceasta include respectarea mandatelor de arestare, cum ar fi cel emis de instanță pentru arestarea lui Putin în 2023. Curtea a emis, de asemenea, un mandat de arestare a comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru aceleași infracțiuni.
Aceasta a afirmat că infracțiunile au fost comise în Ucraina începând cu 24 februarie 2022 – când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în Ucraina. Moscova a negat anterior acuzațiile și a catalogat mandatele drept „scandaloase”.
Dr. Abdallah a declarat că judecătorii CPI vor examina cazurile de „necooperare” ale semnatarilor săi și vor informa Adunarea statelor părți, care poate „lua orice măsură pe care o consideră adecvată”. CPI nu are competența de a aresta suspecți și își poate exercita jurisdicția doar în țările membre.