Potrivit acestuia, anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, rata anticipată a inflaţiei atingând un nou maxim istoric al sondajului. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează majorarea ratei de dobânda de politică monetară de către Banca Naţională la cel puţin 6% in următoarele 12 luni, susţine Adrian Codirlasu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 9,50%, în condiţiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării ratei inflaţiei pentru luna mai.
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 88% dintre participanţii anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0298 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1125 lei pentru un euro.
Conform comunicatului, este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni (8,0%, cel mai mic nivel din septembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (56%, cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului). În acelaşi timp, 72% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 6,9%. Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 2,9%.