Cursa înarmărilor din Asia. China, progrese cu submarinele înarmate nuclear de nouă generație: „Vor fi un coșmar“

Cursa înarmărilor din Asia. China, progrese cu submarinele înarmate nuclear de nouă generație: „Vor fi un coșmar“

Cursa înarmării cu submarine se intensifică pe măsură ce China se lansează în producția unei noi generații de submarine cu armament nuclear care, pentru prima dată, ar trebui să reprezinte o provocare pentru eforturile tot mai mari ale SUA și ale aliaților de a le urmări.

Chinezii fac progrese în ceea ce privește silențiozitatea submarinelor nucleare FOTO Profimedia

Chinezii fac progrese în ceea ce privește silențiozitatea submarinelor nucleare FOTO Profimedia

Analiștii și atașații regionali de apărare spun că se adună dovezi că China este pe cale să obțină propriul submarin cu rachete balistice de tip 096 operațional înainte de sfârșitul deceniului, cu progrese în ceea ce privește silențiozitatea acestuia, ajutat în parte de tehnologia rusă.

Cercetările discutate în cadrul unei conferințe desfășurate în luna mai la Colegiul de Război Naval al SUA și publicate în august de Institutul de Studii Maritime din China al colegiului prezic că noile submarine vor fi mult mai greu de urmărit. Această concluzie este credibilă, potrivit a șapte analiști și a trei atașați militari din Asia.

„Navele de tip 096 vor fi un coșmar", a declarat Christopher Carlson, unul dintre cercetători, analist în retragere al submarinelor și analist de informații tehnice navale. „Vor fi foarte, foarte greu de detectat".

Efortul discret de urmărire a submarinelor cu rachete balistice cu propulsie nucleară și înarmate cu rachete balistice ale Chinei, cunoscute sub numele de SSBN, este unul dintre principalele acțiuni ale desfășurărilor sporite și ale planificării de contingență ale marinei americane și ale altor forțe armate din regiunea Indo-Pacific.

Este de așteptat ca acest impuls să se intensifice atunci când vor intra în serviciu navele Type 096.

Marina chineză organizează în mod obișnuit patrule de descurajare nucleară complet înarmate cu submarinele sale mai vechi de tip 094 din Insula Hainan din Marea Chinei de Sud, a declarat Pentagonul în noiembrie, la fel ca patrulele operate de ani de zile de Statele Unite, Marea Britanie, Rusia și Franța.

Dar rachetele Type 094, care transportă cea mai avansată rachetă JL-3 lansată de China de pe submarin, sunt considerate relativ zgomotoase - un handicap major pentru submarinele militare.

Documentul notează că submarinul Type 096 se va compara cu submarinele rusești de ultimă generație în ceea ce privește silențiozitatea,, senzorii și armele. În document se spune că acest salt în capabilități ar avea implicații „profunde" pentru SUA și aliații săi din Indo-Pacific.

Inovare bazată pe tehnologia rusească

Bazându-se parțial pe jurnale militare chineze, pe discursuri interne ale unor ofițeri superiori ai Armatei Populare de Eliberare (PLA) și pe date privind brevetele, documentul prezintă mai mult de 50 de ani de dezvoltare a submarinelor nucleare ale marinei militare chineze, care a fost adesea glacială.

Documentul conține imagini din satelit realizate în noiembrie la noul șantier naval chinez Huludao, care arată secțiuni ale corpului sub presiune ale unui submarin mare în curs de construcție. Acest lucru plasează construcția în grafic pentru ca navele să fie operaționale până în 2030, termen stabilit în rapoartele anuale ale Pentagonului privind armata chineză.

Cercetarea detaliază, de asemenea, potențialele progrese în domenii specifice, inclusiv propulsia cu jet de pompă și dispozitivele de amortizare internă, bazate pe „inovarea imitativă" a tehnologiei rusești.

Este probabil ca nava să fie semnificativ mai mare decât Type 094, ceea ce îi va permite să conțină o „plută" internă montată pe suporturi complexe de cauciuc pentru a atenua zgomotul motorului și alte sunete, similar cu proiectele rusești.

Carlson a declarat pentru Reuters că nu crede că China a obținut „bijuteriile coroanei" ale Rusiei - cea mai recentă tehnologie a acesteia - dar că va produce un submarin suficient de invizibil pentru a fi comparat cu ambarcațiunile Akula îmbunătățite ale Moscovei.

Eforturi din ce în ce mai mari pentru urmărirea submarinelor chinezești

„Ne este foarte greu să găsim și să urmărim submarinele Akula îmbunătățite", a spus Carlson.

Collin Koh, un cercetător în domeniul apărării din Singapore, a declarat că cercetarea a deschis o fereastră asupra unor proiecte de cercetare discrete pentru a îmbunătăți SSBN-urile chineze, precum și pentru a-și spori capacitățile de război antisubmarin.

„Ei știu că sunt în urma SUA și Rusiei, așa că încearcă să recupereze decalajul în ceea ce privește silențiozitatea și propulsia", a declarat Koh, de la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore.

Carlson a declarat că el crede că strategii chinezi, la fel ca și Rusia, vor păstra SSBN-urile în „bastioane" de protecție în apropierea coastelor sale, folosind pozițiile recent fortificate din disputata mare a Chinei de Sud.

Perspectiva unor SSBN-uri avansate va complica semnificativ o bătălie deja intensă de supraveghere.

Într-un ecou al efortului din timpul Războiului Rece de a vâna „boomerii" sovietici, urmărirea submarinelor chinezești este din ce în ce mai mult un efort internațional, cu armatele japoneză și indiană care asistă Statele Unite, Australia și Marea Britanie, spun analiștii și atașații militari.

Exercițiile de luptă antisubmarin sunt în creștere, la fel ca și desfășurările de avioane P-8 Poseidon de vânătoare de submarine în jurul Asiei de Sud-Est și în Oceanul Indian.

SUA și-a revizuit rețeaua de supraveghere submarină

Statele Unite, Japonia, Japonia, India, Coreea de Sud, Australia, Marea Britanie și Noua Zeelandă operează avioane avansate, care folosesc sonobooys și alte tehnici mai avansate, cum ar fi scanarea suprafeței oceanului, pentru a găsi submarine la mare adâncime.

Statele Unite efectuează, de asemenea, cea mai mare revizuire a rețelei sale ultrasecrete de supraveghere submarină din anii '50 încoace, pentru a combate prezența tot mai mare a Chinei, relata Reuters în septembrie.

Perspectiva unui SSBN chinezesc mai silențios este, în parte, la originea acordului AUKUS între Australia, Marea Britanie și SUA, care va determina desfășurări sporite de submarine de atac britanice și americane în Australia de Vest. Până în anii 2030, Australia se așteaptă să lanseze primele sale submarine de atac cu propulsie nucleară cu tehnologie britanică.

„Ne aflăm într-un punct fascinant", a declarat Alexander Neill, un analist în domeniul apărării cu sediul în Singapore. „China este pe drumul cel bun cu o nouă generație de submarine înaintea primelor nave AUKUS - chiar dacă sunt la paritate în ceea ce privește capacitatea, acest lucru este extrem de semnificativ", a declarat Neill, membru adjunct al think-tank-ului Pacific Forum din Hawaii.

Chiar dacă forța de submarine a Chinei ajunge la paritate tehnologică, aceasta va trebui să se antreneze agresiv și intensiv în următorul deceniu pentru a egala capacitățile AUKUS, a adăugat el.

Vasily Kashin, un cercetător militar rus, de la Universitatea HSE din Moscova, a declarat că este posibil ca inginerii chinezi să fi făcut descoperirile descrise în raport.

Deși cel mai probabil China a obținut unele tehnologii rusești cheie în anii 1990, după destrămarea Uniunii Sovietice, a declarat Kashin, nu se cunoaște niciun acord de schimb de informații între Beijing și Moscova în afara unui acord privind reactoarele nucleare din 2010.

El a spus că este posibil ca China să fi făcut progrese prin adaptări ale modelelor rusești și prin alte surse, inclusiv prin spionaj, dar este puțin probabil ca ei să aibă sistemele rusești de ultimă generație.

„China nu este un adversar al Rusiei în domeniul naval", a declarat Kashin. „Nu ne creează dificultăți, ci creează probleme pentru SUA ", a mai adăugat acesta.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?