Curiosul caz al Paraschivei devenită Paraschiv. Întâmplare hilară de la 1900 cu un român care a aflat că în acte era femeie
Un caz inedit de greșeală realizată de către ofițerul de stare civilă a avut loc în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un bărbat a aflat doar când a mers să se căsătorească că, de fapt, era trecut cu nume de femeie.
Bucureștiul la 1900 FOTO bucurestiivechi.ro
În 29 septembrie 1879, în familia lui Gheorghe Leonte, s-a născut un copil, motiv de bucurie și de veselie. După câteva zile, tatăl, însoțit de doi martori, a mers la Oficiul de stare civilă pentru a declara nașterea.
Copilul a fost înregistrat ca fiind de sex feminin, dându-i-se numele de Paraschiva. Cei doi martori, cunoscuți cu tatăl, au confirmat cele declarate, iar în registrul de stare civilă al născuților din București s-a scris la intrarea cu numărul 839: „act de naștere al copilei Paraschiva, de secs feminin născută în București”, susțin istoricii de la Centrul de Consultanță Istorică.
În 1904, Paraschiv, un tânăr tâmplar, s-a prezentat la Oficiul de stare civilă pentru a se căsători. Alături de el, erau Constantina, viitoarea soție, părinții și martorii celor doi.
„Ofițerul de stare civilă nu a putut însă oficia căsătoria lor. Din extrasul de stare civilă al lui Paraschiv reieșea că s-ar numi Paraschiva și ar fi de sex feminin. Or, legea civilă din acea perioadă, ca și cea de acum, nu permitea căsătoriile dintre persoanele de același sex. Probabil, I s-a spus că, înainte de oficierea căsătoriei, să obțină rectificarea actului de stare civilă, ceea ce tânărul tâmplar a și făcut. S-a adresat Tribunalului București, obținând o sentință prin care s-a dispus rectificarea actului de stare civilă”, potrivit sursei citate.
După ce sentința a fost trimisă și Oficiului de stare civilă, în actul de naștere aferent a fost făcută următoarea înscriere: „în urma cererei înreg. la nr. 14288 s’a rectificat în sensul că copilul trecut în acest act se numește Paraschiv și este de sex masculin”.
După acest episod hilar, Paraschiv și Constantina și-au continuat relația, ei având primul lor copil în 1905, o fată, căreia i-au dat numele de Aglaia. După rectificarea actului de naștere, s-au și căsătorit, având apoi și alți copii.
Sursa: adevarul.ro