Curajoșii îmbarcați pentru un drum spre Marte vor începe să moară din a 68-a zi de călătorie (studiu)

Curajoșii îmbarcați pentru un drum spre Marte vor începe să moară din a 68-a zi de călătorie (studiu)

Curajoșii pregătiți să se îmbarce pentru un drum dus spre Marte, proiect prevăzut de societatea olandeză Mars One, vor începe să moară din a 68-a zi de călătorie, potrivit unui studiu științific realizat de cinci studenți la aeronautică de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), apărut marți și preluat de AFP.

Ei au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele științifice legate de acest proiect. Primul curajos "va muri după circa 68 de zile de misiune, prin asfixiere", notează raportul de 35 de pagini care analizează cu grafice și formule matematice resursele de oxigen, hrană și tehnologii, puse la dispoziția acestei misiuni care se dorește autosuficientă.

Plantele care trebuie să hrănească membrii misiunii vor produce prea mult oxigen și nu a fost dezvoltată încă o tehnologie care să echilibreze atmosfera, scriu autorii studiului. În plus, voluntarii vor fi nevoiți să înlocuiască echipamentele care se defectează, în cadrul unei misiuni care va costa "în cel mai optimist scenariu" circa 4,5 miliarde de dolari, sumă care va crește odată cu trimiterea altor echipaje în spațiu.

Mars One este un proiect lansat de cofondatorul și PDG-ul companiei, olandezul Bas Lansdorp, care are ca scop trimiterea în 2024 a primei echipe de patru voluntari pentru colonizarea planetei Marte, fără întoarcere, după o călătorie de șapte luni.

Într-o reacție apărută în revista Popular Science, Lansdorp a respins cifrele raportului, susținând că studiul a folosit date incomplete. El a admis totuși că trimiterea la timp a pieselor de schimb care să le înlocuiască pe cele ieșite din funcțiune constituie o problemă. "Au dreptate, cea mai mare provocare a Mars One este păstrarea tuturor echipamentelor în stare de funcționare', spune Lansdorp.

Peste 200.000 de persoane din 140 de țări s-au înscris ca voluntari pentru a face parte din acest proiect față de care mulți sunt sceptici, dar care se bucură de sprijinul laureatului olandez al premiului Nobel pentru Fizică în 1999, Gerard't Hooft.

În luna iunie s-a semnat un acord cu firma Endemol, care realizează emisiuni de reality-show, pentru filmarea procesului de selecție și instruire a voluntarilor, încheie AFP.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…