Cuplul care a dat cel mai mare jaf din istoria Bitcoin a ajuns la închisoare. Cum actionau „Crocodilul de pe Wall Street” și soțul său

Cuplul care a dat cel mai mare jaf din istoria Bitcoin a ajuns la închisoare. Cum actionau „Crocodilul de pe Wall Street” și soțul său

Heather Morgan, femeia care s-a autointitulat pe rețelele sociale „Crocodilul de pe Wall Street” și „Razzlekhan”, a fost condamnată săptămâna aceasta pentru rolul jucat în spălarea criptomonedelor furate de la bursa Bitfinex de soțul său, hackerul Ilya Lichtenstein (condamnat anterior), în cel mai mare jaf din istoria Bitcoin.

Heather Morgan a primit 18 luni de închisoare, potrivit sentinței publicate luni de Tribunalul federal din Washington, potrivit Bloomberg .

Săptămâna trecută, soțul ei, Ilya Lichtenstein, a primit cinci ani de închisoare pentru rolul său în schema de fraudare, care a început cu spargerea bursei în 2016 și furtul de Bitcoin evaluat în prezent la miliarde de dolari.

 Heather Morgan, alias „Crocodilul de pe Wall Street” și „Razzlekhan” . FOTO Facebook Razzlekhan

Heather Morgan, alias „Crocodilul de pe Wall Street” și „Razzlekhan” . FOTO Facebook Razzlekhan

Cei doi soți au pledat vinovați anul trecut.

Femeia, autointitulată „Crocodilul de pe Wall”, nu a fost însă implicată în jaful de criptomonede , ci doar în „spălarea” lor.

Soțul ei a declarat că a recrutat-o pentru a o ajuta să ascundă prada pe care a furat-o. Pedepsele ar fi putut fi mult mai mari în cazul lor, dar au fost diminuate după ce au încheiat un acord prin care s-au angajat să ajute SUA în alte urmăriri penale în domeniul criptografic, Heather Morgan, fiind cea care l-a convins pe soț să coopereze cu autoritățile.

„Acțiunile dvs. au fost deliberate” și au implicat „o planificare elaborată și extinsă”, i-a spus judecătorul districtual american Colleen Kollar-Kotelly lui Morgan, menționând în același timp că inculpatal părea cu adevărat plin de remușcări.

Procurorii americani au cerut ca Morgan să facă închisoare pentru a descuraja alte persoane să comită infracțiuni similare, iar judecătoarea a fost de acord cu. „Se pare că există, în special în ceea ce privește criptomonedele, o creștere mai mare a furturilor”, a declarat magistratul.

Bitcoinul furat, evaluat la miliarde de dolari

La momentul jafului, Bitcoin-ul furat valora aproximativ 71 de milioane de dolari. Acum este evaluat la miliarde de dolari, deoarece prețul Bitcoin a crescut de la 580 de dolari la peste 90.000 de dolari.

Cuplul a reușit să „spele” 21% din ceea ce a fost furat în urma spargerii Bitfinex.

Cei doi sunt cele mai recente cazuri dintr-o serie de infractori din domeniul criptografic care au primit o pedeapsă cu închisoarea mai mică după ce au cooperat cu autoritățile.

Loialitate față de soț

Avocatul lui Heather Morgan a afirmat că aceasta nu a planificat sau orchestrat infracțiunea și că a avut un comportament necorespunzător din loialitate față de soțul ei.

„A acționat la instrucțiunile soțului ei, într-o capacitate limitată”, a declarat Eugene Gorokhov, avocatul ei.

Înainte de spargerea Bitfinex, Morgan și Lichtenstein erau antreprenori care lucrau în afaceri legale, potrivit avocaților lor: el a ajutat la extinderea unei companii de software la 30 de angajați, iar ea și-a început propria afacere, ajutând startup-urile din Silicon Valley cu campanii menite să genereze vânzări.

Morgan l-a cunoscut pe Lichtenstein în timp ce participa la un accelerator de tehnologie cu capital de risc numit 500 Startups și au început să se întâlnească în 2014.

În 2016, Lichtenstein a părăsit compania, a început să se izoleze și să petreacă mult timp pe computer, potrivit avocaților.

Și Morgan s-a confruntat cu unele eșecuri profesionale care au dus la „epuizare”. Ea a încercat să facă față stresului creând videoclipuri rap sub numele de „Razzlekhan”, un pseudonim care, mai târziu, „a transformat-o pe dna Morgan într-o țintă a ridiculizării pe rețelele sociale și în presă”, a scris avocatul acesteia.

„Crocodilul de pe Wall Street” ascundea sursa fondurilor furate de soț

Morgan locuia cu Lichtenstein când a avut loc piratarea Bitfinex, în 2016. Bărbatul a retras treptat criptomonedele furate pe parcursul mai multor ani și a cerut ajutorul lui Morgan pentru a ascunde sursa fondurilor, au arătata autoritățile.

În timpul audierii sale, Morgan a declarat că inițial a crezut că veniturile proveneau din activități ilicite, cum ar fi droguri sau evaziune fiscală. Abia în 2020, Lichtenstein i-a dezvăluit că el se afla în spatele pirateriei informatice, dar ea a continuat să îl ajute să spele banii, potrivit mărturisirilor făcute de

„Ea s-a angajat pe deplin să spele acești bani și să-i spele bine. Ani de zile a dus un stil de viață despre care știa că era finanțat din bani care nu-i aparțineau”, a declarat C. Alden Pelker, procuror în acest caz.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

2 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

3 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

4 Ciudată poveste...

5 Care vor fi revendicările Rusiei / Putin a schițat conturul unui acord de pace cu Ucraina