Cumpărăm și mâncăm otravă?/Raport îngrijorător despre salata, roșiile și mărarul din serele din sudul țării, care sunt pline de pesticide și ne expun la cancer și leucemie
Experții fitosanitari au analizat peste 1300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase pentru sănătate, o cifră dublă față de anul anterior. Cele mai periculoase sunt mărarul, salata și roșiile.
Experții fitosanitari au analizat peste 1300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase, o cifră dublă față de anul anterior. Cele mai periculoase sunt mărarul, salata și roșiile.
Raportul a fost realizat în 2023 de Autoritatea Națională Fitosanitară, după ce au fost analizate probe din marile bazine legumicole din sudul țării.
Cele mai periculoase sunt mărarul și salata, 67% dintre probele luate la acestea indicând prezența pesticidelor, precum și roșiile, cu 64% din probe indicând substanțe periculoase pentru sănătate.
La unele produse, cantitățile de pesticide detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis.
Medicul Radu Țincu a explicat la Digi24 că expunerea îndelungată la aceste pesticide are impact pe termen lung și mediu - poate duce la apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcților endocrine.
Potrivit medicului, studiile au arătat în ultimii 10-15 ani că expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative.
El a recomandat ca legumele și fructele să fie spălate foarte bine, timp de câteva minute, înainte de a fi consumate.