Cum vindecăm comunicarea dintre minte și corp. Cuvintele medicament pe care este esențial să ni le spunem
Comunicarea cu noi înșine este esențială pentru sănătatea întregului organism. Potrivit psihologului Stelian Chivu, acest gen de comunicare ne poate vitaliza sau, dimpotrivă, devitaliza. De asemenea, ne poate ajuta să ne concentrăm mai bine asupra proiectelor noastre sau ne poate aduce într-o stare de confuzie, în care nu mai suntem capabili să facem nimic.
Comunicarea dintre minte și corp este esențială pentru sănătate FOTO Arhivă Adevărul
Semnalele pe care ni le transmite organismul sunt directe, cum este cazul atunci când ne este sete sau foame, dar corpul comunică și printr-un limbaj format din gânduri rătăcite, meme și diverse programe mentale.
„Este important de știut că acest dialog dintre minte și corp este recepționat de celulele noastre. Acestea practic aud tot ceea ce gândim și acționează în consecință. Odată înțeles acest mecanism, putem scăpa relativ ușor de acești viruși ai comunicării dintre minte și corp”, explică psihologul Stelian Chivu.
„Virușii” mentali și cum acționează ei
Pe lista acestor„viruși” care ne pot influența sănătatea mentală, emoțională și fizică se numără furia pe care o acumulăm, tristețea prelungită, neatenția la ceea ce facem, suprasolicitarea, perfecționismul și autoînvinovățirea. Este necesar să știm că fiecare din noi poate comunica pozitiv cu propriul corp, dacă învață cum să o facă.
„Am avut un caz de agorafobie, ce se traduce prin frica de-a fi în spații publice, unde se găsesc mulți oameni. O tânără a fost părăsită de iubitul ei și a început să creadă despre ea că este urâtă, grasă și lipsită de inteligență. Această comunicare negativă cu propriul corp a dus-o rapid la anxietate, depresie și agorafobie.
Începuse să se îngrașe și nu se mai îngrijea pentru că organismul ei primea numai mesaje mentale negative, iar celulele executau acest program. Când a înțeles, a învățat și a aplicat o tehnică de însănătoșire a comunicării mentale cu propriul corp, a început să se echilibreze și ulterior și-a găsit un nou iubit”, detaliază psihologul Stelian Chivu unul din cazurile pe care le-a avut ca terapeut.
Este un exemplu care demonstrează că dialogul cu noi înșine este la fel de important ca și comunicarea cu exteriorul. Mecanismul prin care ne sabotăm singuri comunicarea dintre minte și corp este ușor de înțeles.
Mentalul funcționează ca o interfață între informațiile primite din exterior și corp. De pildă, dacă urmărim constant știri negative, fără să filtrăm nimic din informațiile pe care le asimilăm, vom ajunge foarte repede să ne îmbolnăvim.
Ascultă-ți corpul și tratează-l cu respect
Așa cum ne protejăm de viruși purtând mască, într-o manieră similară trebuie să acționăm și în ceea ce privește informațiile pe care le primim din exterior, pe care e necesar să le filtrăm riguros. Sistemul pe care trebuie să îl implementăm este relativ simplu.
Primul pas este să ne ascultăm permanent corpul și să îl tratăm mereu cu respect. La fel de important este să îi vorbim permanent apreciativ și să devenim conștienți de cuvintele pe care ni le adresăm. Mulți dintre noi s-au obișnuit să își spună „sunt prost”, „sunt zăpăcit”, „sunt adormit”. Toate aceste expresii negative nu fac altceva decât să virusese comunicarea cu noi înșine.
Tocmai de aceea este esențial să ne adresăm doar cuvinte și expresii pozitive, de genul „sunt bine”, „sunt puternic”, „voi reuși în ce îmi propun”, „sunt sănătos”.
Pe cale de consecință, dacă suntem sănătoși mental, vom fi la fel și fizic și emoțional. Esențial, de asemenea, este să comunicăm constructiv cu propriul nostru corp.
„Este important să ne iubim propriul corp așa cum este. Omul își construiește singur universul interior, iar prin intermediul lui și universul exterior în care trăiește”, conchide psihologul Stelian Chivu.
Sursa: adevarul.ro