Cum va arăta Parlamentul Republicii Moldova după alegeri, conform rezultatelor preliminare ale CEC
Partidul Socialiştilor a acumulat 31,15% din voturi la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripţia naţională, conform datelor preliminare prezentate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, relatează luni Radio Chişinău.
După numărarea a 100% din procesele verbale, Blocul electoral ACUM se situează pe locul doi cu 26,84% din voturi, Partidul Democrat a obţinut 23,62% din sufragii, iar Partidul Şor a adunat 8,32% din opţiuni.
Sub pragul electoral de 6% se situează Partidul Comuniştilor (3,75%), Partidul Nostru (2,95%) şi Partidul Liberal (1,25%). Celelalte formaţiuni au acumulat mai puţin de un procent, notează Radio Chişinău.
La nivel naţional, PSRM ar lua 18 mandate, Blocul ACUM - 14, PDM - 13, iar Partidul Şor - 5.
În circumscripţiile uninominale, PSRM şi PDM au câştigat câte 17 mandate, Blocul ACUM - 12, iar Partidul Şor - 2. De asemenea, în trei circumscripţii au fost declaraţi învingători candidaţii independenţi.
Având în vedere aceste rezultate şi ţinând cont de formula de distribuire a mandatelor în circumscripţia naţionala, în viitorul legislativ raportul de forţe politice se poate prezenta astfel: PSRM - 35 mandate, PDM - 30 mandate, ACUM - 26 mandate, PP "Şor" - 7 mandate, iar independenţii 3 mandate.
Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputaţi au fost aleşi în baza sistemului electoral mixt, o combinaţie între sistemul reprezentării proporţionale şi cel majoritar. Pentru 50 de deputaţi s-a votat, ca şi până acum, pe liste de partid. Ceilalţi 51 de deputaţi au fost aleşi în cadrul a 51 de circumscripţii uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripţie.AGERPRES