Cum vă ajută mersul pe jos de trei ori pe săptămână. Specialiștii spun că reduce la jumătate riscul de reapariţie a durerilor lombare

Cum vă ajută mersul pe jos de trei ori pe săptămână. Specialiștii spun că reduce la jumătate riscul de reapariţie a durerilor lombare

Mersul pe jos de trei ori pe săptămână pentru a atenua durerile de spate reduce aproape la jumătate riscul de reapariție a acestora, potrivit primului studiu de acest gen, publicat de T he Guardian.

Mersul pe jos vă ferește de dureri de spate FOTO: Shuterstock

Mersul pe jos vă ferește de dureri de spate FOTO: Shuterstock

Aproximativ 800 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de dureri lombare, iar șapte din zece persoane care se recuperează suferă recăderi în decurs de un an.

Cercetătorii au declarat că rezultatele, publicate în revista Lancet, arată că mersul pe jos ar putea avea un „impact profund” asupra principalei cauze de invaliditate la nivel mondial.

„Nu este nevoie să mergeți 5 sau 10 km pe jos în fiecare zi pentru a obține aceste beneficii”, a declarat Mark Hancock, autorul principal al studiului și profesor de fizioterapie la Universitatea Macquarie din Australia.

„Cel mai important lucru de reținut este să începeți cu plimbări scurte, apoi să creșteți treptat distanța și intensitatea pe măsură ce vă creșteți condiția fizică. Mersul pe jos este un exercițiu simplu, accesibil pe scară largă și cu costuri reduse, pe care aproape oricine îl poate face, indiferent de locația geografică, vârstă sau statut socio-economic”, susține Mark Hancock.

Mersul pe jos de trei ori pe săptămână „înjumătăţeşte” reapariţia durerilor lombare

Potrivit sursei citate, persoanele care au mers pe jos de trei până la cinci ori pe săptămână, în medie 130 de minute pe săptămână, au rămas fără dureri aproape de două ori mai mult timp în comparație cu cei care nu au primit niciun tratament.

Făcând pași în mod regulat le-a îmbunătățit, de asemenea, calitatea vieții, iar timpul pe care au trebuit să și-l ia liber de la serviciu s-a redus aproape la jumătate, a precizat Mark Hancock.

Jumătate dintre ei au fost repartizați la un program de mers pe jos și la sesiuni de educație din partea unui fizioterapeut, în timp ce restul au fost repartizați într-un grup de control și nu au beneficiat de nicio intervenție specifică.

Grupul de intervenție a avut mai puține apariții ale durerii de limitare a activității în comparație cu grupul de control și o perioadă medie mai lungă înainte de a avea o recurență, cu o medie de 208 zile față de 112 zile. (...)Le-am dat un ghid aproximativ de a ajunge la 30 de minute, de cinci ori pe săptămână, pe o perioadă de șase luni. După trei luni, majoritatea persoanelor care au participat la acest program mergeau pe jos de trei până la cinci zile pe săptămână, pentru un total mediu de 130 de minute”, a spus Hancock.

Profesorul a adăugat: „Nu știm exact de ce mersul pe jos este atât de bun pentru a preveni durerile de spate, dar este probabil să includă combinația dintre mișcările oscilatorii ușoare, încărcarea și întărirea structurilor coloanei vertebrale și a mușchilor, relaxarea și ameliorarea stresului, precum și eliberarea de endorfine <de bine>. Și, bineînțeles, știm, de asemenea, că mersul pe jos vine cu multe alte beneficii pentru sănătate, inclusiv sănătatea cardiovasculară, densitatea osoasă, greutatea sănătoasă și îmbunătățirea sănătății mentale”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii