Cum va afecta victoria lui Trump economia SUA și a lumii. Sondajele încep să dea FRISOANE!

Cum va afecta victoria lui Trump economia SUA și a lumii. Sondajele încep să dea FRISOANE!

Bursele tind sa performeze mult mai bine sub presedinti democrati decat sub unii republicani. Un studiu din 2013, realizat cu date incepand cu anul 1948, a aratat ca indicele S&P 500 a oferit un randament anual cu peste 5 procente mai mare in primul caz fata de al doilea. Cresterea economiei, angajarilor, salariilor reale si a productivitatii au fost si ele mai mari sub conducerea democratilor, scrie The Economist .

In ciuda acestui trend, de obicei se presupune ca investitorii sunt in favoarea candidatilor republicani, pe motiv ca acestia sunt pentru taxe mai mici si pentru o economie constransa de mai putine reglementari. Dar acum este vorba de niste alegeri mai putin obisnuite.

Un sondaj de Bank of America in randul managerilor de fonduri din toata lumea arata ca o posibila victorie republicana este unul dintre cele doua mari riscuri la adresa pietelor financiare, impreuna cu o posibila dezintegrare a UE.

Bineinteles, motivul este ca Donald Trump este candidatul republican.

In anumite privinte, abordarea sa seamana cu cea a predecesorilor sai republicani: El este in favoarea reducerii de impozite si a cheltuielilor publice. Totusi, in alte privinte, abordarea sa este foarte diferita, mai ales in privinta comertului fara restrictii.

Dar cea mai mare problema este tonul cu care abordeaza chestiunile impotante: el a facut niste declaratii socante in privinta politicii externe, a pietei obligatiunilor emise de trezoreria americana si despre Rezerva Federala.

Banca franceza SocGen a descoperit ca randamentele obligatiunilor Trezoreriei tind sa creasca atunci cand Trump creste in sondaje iar monedele tarilor emergente - mai ales peso-ul mexican - tind sa se deprecieze. Iar aceasta problema a devenit una mult mai serioasa in ultimele saptamani.

Pietele au avut tendinta sa presupuna ca Hillary Clinton va castiga alegerile, dar ecartul din sondaje a scazut, iar unele chiar il pun pe Trump pe primul loc. Site-ul projects.fivethirtyeight.com care centralizeaza sondajele din SUA a consemnat ca sansele de victorie ale republicanului au sarit de la 3,6% pe 8 august la 42,4% in acest moment.

Pana acum s-au facut extrem de putine analize detaliate ale posibilelor consecinte ale unei victorii obtinute de Donald Trump.

Unul dintre motive este natura fluida a propunerilor lui Trump, altul lipsa unei echipe de experti recunoscuti, cum au avut Mitt Romney si George W. Bush.

Stilul sau de a da declaratii la minut in privinta politicilor sale s-a vazut clar recent in vizita din Mexic, atunci cand, dupa ce a spus audientei cuvinte impaciuitoare, la un miting din Arizona la care s-a dus in aceeasi zi s-a intors la pozitia sa negativa in privinta strainilor.

Cand vorbeste despre rascumpararea obligatiunilor trezoreriei pentru mai putin decat valoarealor nominala sau o acuza pe sefa Fed de motivatii politice s-ar putea ca pur si simplu sa nu stie despre ce e vorba, comenteaza The Economist.

Interpretarea benigna a acestei situatii este ca, odata ce Trump va ajunge la Casa Alba, va asculta de minti mai luminate, fie ele din propriul cabinet guvernamental, fie din Congres. O alta interpretare benigna este ca nimic din ce declara nu are nicio valoare.

O victorie a lui Trump ar duce aproape inevitabil la un control republican total, in conditiile in care deja are majoritatea in Senatul si Camera Reprezentantilor din SUA.

Asa ca presedintele Trump ar avea o buna sansa sa treaca o reforma fiscala prin Congres.

Asta ar insemna taxe mai mici – si pentru persoane fizice si pentru firme – in schimbul eliminarii unor portite fiscale, una dintre tinte fiind constrangerea companiilor sa repatrieze profiturile obtinute in strainatate.

Astfel de planuri pornesc de la premiza – confirmata de realitate in trecut – ca taxele mai mici vor duce la incasari mai mari cu ajutorul cresterii economice mai rapide.

Analistii cu experienta spun ca este mult mai usor sa tai reduci taxele decat sa inchizi portitele pentru evitarea impozitarii (care sunt aparate puternic de lobbysti), asa cum este usor sa anunti intentia de a reduce cheltuielile publice desi este mult mai greu sa elimini anumite cheltuieli.

Comitetul Pentru un Buget Federal Responsabil, organizatie fara orientare politica, estimeaza ca planurile lui Trump de taiere a cheltuielilor va compensa doar o parte a reducerii de taxe. Astfel, deficitul va creste, acesta fiind probabil si motivul pentru care bondurile Trezoreriei dau semne de slabiciune cand ii creste cota republicanului in sondaje.

In ceea ce priveste dolarul, tabloul este mai neclar.

Atitudinea lui Trump fata de comert s-ar putea sa fie daunatoare economiilor emergente. In termeni de politica externa, tonul sau mai agresiv fata de China si unele parti din politica sa privind Orientul Mijlociu (a promis recent ca „va zbura de pe apa” nave iraniene), combinate cu atitudinea sa fata de NATO si alti aliati inseamna ca aceste alegeri se traduc printr-un risc geopolitic crescut.

Paradoxal, o astfel de crestere de risc geopolitic duce adesea la o evolutie buna a dolarului, in conditiile in care investitorii repatriaza banii din locuri riscante precum pietele emergente. Totusi, si alte monede solide, precum francul elvetian si yenul japonez pot fi o optiune intr-un astfel de caz.

In ce priveste bursele, pare probabil ca o victorie a lui Trump in noiembrie ar duce instantaneu la vanzari masive de actiuni. Dar exista o perioada de doua luni in alegeri si preluarea presedintiei, asa ca Wall Street s-ar putea sa-si recapete echilibrul.

Intrebarea este cine se va muta la Casa Alba, acel Trump care reduce impozitele sau „scandalagiul” (pe probleme de politica externa) Trump. In primul caz ar fi benefic pentru cotatiile actiunilor, in cel de-al doilea ar avea un efect negativ.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”