Cum un zvon fals inspirat de propaganda rusă a asmuțit un grup de femei împotriva propriei tabere: „A fost un șoc uriaș că s-a întâmplat în inima Carpaților”

Cum un zvon fals inspirat de propaganda rusă a asmuțit un grup de femei împotriva propriei tabere: „A fost un șoc uriaș că s-a întâmplat în inima Carpaților”

O femeie a fost agresată de localnici, într-un sat din vestul Ucrainei, în urma unui zvon răspândit online precum că ar fi complicea autorităților în vederea recrutării bărbaților pentru război, relatează publicația britanică The Times. Este un incident de dezinformare ce poartă marca tacticilor de manipulare online ale Rusiei.

Soldați ucraineni în regiunea Donețk FOTO PROFIMEDIA

Soldați ucraineni în regiunea Donețk FOTO PROFIMEDIA

Războiul poate părea extrem de îndepărtat în această parte a țării, aflată la aproximativ 800 de kilometri de cea mai apropiată linie a frontului. Totuși, satul Kosmaci din vestul Ucrainei a devenit un punct de aprindere neașteptat luna trecută, când un grup de aproximativ 100 de localnici, în majoritate femei, au blocat accesul în sat în urma unui zvon răspândit pe rețelele de socializare potrivit căruia ofițerii de recrutare ar urma să ajungă în sat pentru a recruta bărbați pentru război.

În mijlocul isteriei generalizate, Ivana Grepiniak, care călătorea cu fetița ei, a fost agresată de femeile care s-au năpustit asupra ei, acuzând-o pe nedrept că ar fi mână în mână cu ofițerii de recrutare.

„Au încercat să ne răstoarne mașina, au vrut să ne rănească”, a declarat Grepiniak, în vârstă de 24 de ani, în cadrul unui interviu luat din mașină. Localnicele au lovit mașina cu bastoane de lemn, și s-au repezit asupra ei, smulgându-i smocuri de păr.

Atacul a avut loc pe 6 februarie, când împreună cu fiica ei, Zlata, în vârstă de șase ani, și o prietenă, Grepiniak a plecat din satul vecin Brusturi pentru a ridica niște colete de la oficiul poștal. În timp ce se apropiau de Kosmaci, mașina lor a fost oprită de o mulțime de localnici care, insistând să afle cine sunt, a devenit agresivă. Înregistrarea video a incidentului arată cum femeile au început să o lovească în cap pe Grepiniak, care lăsase în jos geamul. Femeia a fost internată în spital după ce a suferit o comoție cerebrală în urma loviturilor aplicate. Patru femei au fost arestate.

„Fiica mea are coșmaruri, se trezește în miez de noapte speriată că acele femei încearcă să intre în casa noastră", a spus Grepiniak, al cărei frate se află front. „Cum e posibil ca acum să trebuiască să mă tem atât de ruși, cât și de vecinii mei?"

Mobilizarea este un subiect sensibil în Ucraina în prezent, pus în așteptare din punct de vedere legislativ pe moment, dar care stârnește o mare anxietate în rândul populației. Dar, în aceeași măsură, este o expresie manifestă a războiului informațional subteran, paralel, pe care Rusia îl poartă în online, notează publicația britanică.

Un caz de dezinformare rusă

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta cotidianului The Times, Oleksi Danilov, șeful Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a afirmat că agenții ruși difuzează 166 de milioane de dezinformări în fiecare săptămână prin intermediul unor conturi false, scopul lor fiind să submineze voința ucraineană. El a spus anterior că femeile din Ucraina se numără printre grupurile lor țintă.

Zvonul fals care a provocat incidentul de la Kosmaci s-a răspândit în urma unui comentariu pe un grup local Viber precum că șase ofițeri de recrutare - femei care aveau să pretindă că sunt civili - urmau să sosească curând în sat.

O sursă din cadrul filialei locale a SBU, serviciul de securitate internă al Ucrainei, care investighează în prezent cazul, a declarat că aceasta crede că postarea în cauză este un exemplu „indirect” de dezinformare rusă. Există suspiciunea că autorul postării este mai degrabă un localnic decât un agent rus, dar din perspectiva SBU este un exemplu elocvent al tipului de mesaje care sunt inspirate din propaganda rusă ce umple rețelele sociale ucrainene.

„[Ei] au citat direct din propaganda rusă de pe rețelele de socializare", a declarat sursa din SBU, exemplificând prin faptul că mesajul a susținut, de pildă, că „mobilizarea este ilegală deoarece Ucraina nu a declarat război Rusiei".

Galia, în vârstă de 30 de ani, care a luat parte la protest și al cărei soț a reușit să se sustragă recrutării vara trecută, a declarat că nu este împotriva mobilizării, ci a „metodelor ilegale” de recrutare.

Ea a dat exemplul unui profesor din localitate despre care a spus că a fost băgat într-o mașină și dus direct pe front. Întrebată însă de unde are această informație sau de unde are cunoștință de astfel de metode, ea s-a mulțumit să spună că „a citit pe internet” sau că a auzit de la prieteni.

„Un șoc uriaș”

Clipuri virale cu ucraineni luați de pe stradă pentru a fi înrolați au circulat intens pe Telegram, Facebook și Twitter. În această privință, sursa din SBU a explicat că acestea au fost incidente izolate și că „trolii” ruși le-au amplificat pentru a crea impresia că au loc în masă în toată Ucraina.

De altfel, la doar câteva ore de la incidentul din satul Kosmaci moderatorul de televiziune Vladimir Soloviov, propagandistul-șef al Kremlinului, l-a dezbătut în cadrul emisiunii sale. Înregistrările video cu incidentul au fost vizionate de aproape 20 de milioane de ori în Ucraina și Rusia, potrivit Centrului ucrainean pentru combaterea dezinformării.

„A fost un șoc uriaș că asta s-a întâmplat în inima Carpaților, care se mândrește cu o istorie de rezistență", a comentat Dmitro Mohnaciuk, liderul administrației locale din Kosmach, referindu-se la statul autonom carpato-ucrainean care a avut o existență scurtă între 1938 și 1939.

„Suntem un sat patriotic - pro-război și pro-mobilizare. Doar că timp de doi ani oamenii au fost într-o stare continuă de anxietate, iar ceea ce au văzut pe rețelele de socializare a fost un factor declanșator”, a subliniat el, explicând că câteva zeci de bărbați din sat se află actualmente pe front.

În ceea ce privește incidentul de luna trecută, Mohnaciuk a spus că lucrează alături de preoții locali pentru a avertiza localnicii să examineze critic informațiile pe care le citesc pe rețelele sociale.

„Ne rugăm cu toții pentru unitate și victorie", a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”