Cum trebuie să procedeze copiii care sunt urmăriți pe stradă de necunoscuți. Studiu de caz în Sectorul 3 al Capitalei, viral pe Facebook

Cum trebuie să procedeze copiii care sunt urmăriți pe stradă de necunoscuți. Studiu de caz în Sectorul 3 al Capitalei, viral pe Facebook

În ultimii ani, în București, cât și în alte orașe din țară, au crescut numărul sesizărilor privind copii/elevi urmăriți de necunoscuți pe stradă. Cel mai recent caz s-a petrecut în seara zilei de duminică 10 noiembrie, aproape de o stație de metrou din Capitală.

Cazurile de copii urmăriți, în creștere FOTO arhiva Adevărul

Cazurile de copii urmăriți, în creștere FOTO arhiva Adevărul

Totul s-a întâmplat în zona stației de metrou 1 Decembrie 1918 din Capitală. Concret, o fetiță de 14 ani care era urmărită de un bărbat a avut prezență de spirit să alerge spre o doamnă pe care nu o cunoștea și care era mai în față, iar aceasta, realizând ce se întâmplă, a luat-o în brațe, ca și cum ar fi fost copilul său, moment în care necunoscutul s-a îndepărtat. Cazul a fost relatat pe grupul de Facebook Cetățean Sector 3 chiar de tatăl fetiței, care a dorit să îi și mulțumească femeii care a avut prezență de spirit și i-a salvat copilul dintr-o situație delicată.

Prin față la Mega a observat că de ceva timp cineva o urmărea. În fața ei la mai mulți metri se afla o femeie. A grăbit pasul, spre alergat si a prins-o din urmă, strigând "mami, mami". Doamna s-a întors spre ea și observând individul care grăbea și el pasul i-a spus "Hai puiule că te căutăm. Bine că ne-am întâlnit!" și a luat-o în brațe. În acel moment individul a făcut cale întoarsă. Atunci a apucat să mă sune, doamna lăsând-o în siguranță”, a scris tatăl fetiței pe Facebook.

Cum ar trebui să reacționeze copiii care își dau seama că sunt urmăriți pe stradă de necunoscuți?

„Este de preferat să alegeți drumul mai lung spre casă, decât să mergeți pe scurtături. Să vă uitați constant în jur pentru a căuta persoana potrivită pentru a cere ajutor, în caz de nevoie. În primul rând căutați cu privirea un polițist sau un jandarm, iar dacă acest lucru nu este posibil, intrați în cel mai apropiat magazin sau restaurant. Să nu primiți nimic de la persoane necunoscute și, sub nicio formă, să nu plecați cu persoane străine. Dacă persoana necunoscută se prezintă într-o calitate oficială, solicitaţi legitimaţia de serviciu! Obişnuiţi copiii să nu interacționeze cu persoanele străine atunci când sunt singuri!”, precizează Crina Eșanu, reprezentant Poliția Capitalei.

„Pedofilii pot fi persoane la care nu te-ai gândi vreodată”

Minorii pot cădea victime ale unor agresori indiferent de momentul zilei, de locul în care se află și de motivația agresiunii . Pot fi agresori care au ca scop tâlhărirea victimei sau/și unii cu motivație sexuală, agresiune sexual sau viol.

Iar psihologul Mihai Copăceanu are mai mult recomandări în scop preventiv. Prima recomandare este cu privire la eliminarea oricăror prejudecăți cu privire la modul și timpul de acțiune.

„Deși unii agresori pot fi deseori prudenți cu privire la situațiile în care acționează, ducând la maximum probabilitatea ca actele lor să fie îndeplinite, acționând seara, în locuri puțin populate, urmărind victima pană momentul oportun, vreau să reținem că există agresori care nu țin seama de nicio împrejurare și pot acționa în public și în orice circumstanță socială, fără nicio barieră, instinctul lor nu prezintă nicio inhibiție circumstanțială”, precizează Mihai Copăceanu.

O altă prejudecată pe care doresc să o eliminăm este cu privire la profilul agresorului. Avem o tipologie a unui agresor care la prima vedere îți transmite teamă și respingere, are un istoric infracțional, însă există agresori care nu prezintă nimic îngrijorător și suspect. „Pedofilii pot fi persoane la care nu te-ai gândi vreodată. Ei devin amabili și politicoși obținând în primul rând încrederea victimei. Se îmbracă frumos, sunt curați, zâmbitori, etc. Orice pedofil începe să vorbească frumos cu copiii. Ce putem face? Să ne protejăm integritatea fizică și psihică în orice moment. Să ne asigurăm că nu expunem bunurile și valorile personale, inclusiv telefoanele mobile sau portofelele care deseori sunt ținute la vedere, în mână. Să fim deosebiți de atenți la persoanele din jurul nostru astfel încât să sesizăm dacă suntem urmăriți și să cerem ajutor imediat. Să evităm interacțiunile cu străinii, chiar dacă ne abordează cu întrebări aparent inofensive. Să evităm locurile izolate și deplasările singuri în zone care facilitează o lipsă de apărare și ajutor. Dacă ești elev mergi însoțit de alți doi, trei colegi sau folosește mijloacele de transport în comun public sau privatSă ne achiziționăm obiecte de autoapărare, precum sprayurile iritante. Să folosim telefoanele telefonând rapid la 112, în orice împrejurare suspectă. Să strigăm puternic: ”Ajutor, ești un străin, nu te cunosc, chemați poliția”. Acest aspect face cunosc celor din jurul nostru că nu cunoaștem agresorul și că suntem în pericol”, subliniază Mihai Copăceanu. Cunoscutul psiholog mai subliniază două aspecte importante. Primul este legat obligația autorităților locale de a asigura transportul școlarilor în siguranță.

„Deși au trecut 5 ani de la cazul Caracal, astăzi, încă avem sute de localități în care elevii se deplasează pe jos spre școală sau apelând la unele mașini de navetă cu șoferi necunoscuți pentru a ajunge dintr-o localitate în alta. În al doilea rând este obligația părinților de a se asigura că copiii lor minori se deplasează în siguranță pe stradă și să nu le permită nicio concesie de la această regulă”, adaugă Mihai Copăceanu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Prinde contur scenariul „20-80”?

3 Maria Tebieș, ispita medic rezident de la „Insula iubirii”, a apărut într-un film porno. Scene fierbinți, alături de Eva Kent

4 În Bucureștiul interbelic, un abonament lunar la bordel costa cât două kilograme de carne

5 Foarte interesante amănunte...