Cum trebuie să procedați dacă rămâneți blocat în zăpadă cu mașina. Sfaturi care pot face diferența

Cum trebuie să procedați dacă rămâneți blocat în zăpadă cu mașina. Sfaturi care pot face diferența

Comportamentul de la volan al şoferilor diferă din pricina condiţiilor meteo, dar şi din cauza felului în care reacţionează automobilul.

Sute de mașini au rămas blocate în zăpadă în ultimele zile FOTO: Vrancea24

Sute de mașini au rămas blocate în zăpadă în ultimele zile FOTO: Vrancea24

Şofatul iarna nu este deloc simplu, mai ales dacă pe carosabil se află zăpadă. Au simțit-o pe pielea lor sute de șoferi care au rămas blocați pe drumurile din țară, în urma ninsorii abundente din ultimele două zile.

Dacă veţi rămâne înzăpeziţi cu maşina, este bine să ştiţi câteva lucruri, care la acel moment pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

„Dacă vă aflați într-o zonă cu trafic blocat din cauza condițiilor meteo severe, vă recomandăm să coborâți din când în când din mașină, să o aerisiți și să curățați zăpada din zona tobei de eșapament. Altfel există riscul ca monoxidul de carbon să ajungă în habitaclu și să vă otrăvească lent”, susțin specialiștii de la CNAIR.

În cazul în care maşina dumneavoastră este blocată de zăpadă, afară este viscol şi nu există nici un autovehicul sau utilaj greu care ar putea să vă transporte în prima localitate, nu încercaţi să părăsiţi autovehiculul, în ideea de a ajunge la prima localitate. În cazul unui viscol, vizibilitatea scade foarte mult şi vă veţi rătăci.

În plus, viscolul antrenează zăpada şi formează valuri (dune) de zăpadă, care vor opri înaintarea dumneavoastră. Dacă nu sunteţi îmbrăcat foarte bine, asta însemnând căciulă, mănuşi şi bocanci, există riscul să intraţi în hipotermie chiar în 10 minute. Reţineţi că temperatura exterioară este amplificată de vânt şi riscul de hipotermie este ridicat în cazul uni viscol.

Pe cât posibil încercaţi să mişcaţi maşina spre marginea străzii, dar să rămână pe suprafaţă solidă. Veţi uşura munca utilajelor de deszăpezire şi în acelaşi timp veţi fi mai în siguranţă.

Luaţi legătura cu conducătorii auto din maşinile înzăpezite de lângă dumneavoastră pentru a vă coordona şi ajuta. Informaţi autorităţile la numărul de urgenţă despre situaţia dumneavoastră, menţionând numărul de automobile şi de persoane înzăpezite. Precizaţi şi numărul de copii sau bătrâni aflaţi în această situaţie.

În cazul în care veţi fi nevoit să aşteptaţi intervenţia echipelor de salvare sau deszăpezire, este posibil ca acestea să ajungă târziu. Verificaţi ce provizii de apă şi mâncare aveţi la dumneavoastră, dar şi cât combustibil aveţi disponibil luând în considerare aceste cifre.

Verificaţi ca partea din zona motorului să nu fie astupată peste capotă. Dacă aerul nu va pătrunde pentru a alimenta motorul, acesta se va opri.

Zăpada va intra pe lângă motor şi asta ar putea duce la defectarea unor componente. Verificaţi acest lucru deschizând capota, dacă este posibil.

Porniţi motorul cel puţin 15 minute la fiecare oră. Un automobil modern cu motor de capacitate până în 2.5 litri consumă între 1.5 litri şi 4 litri de combustibil pe oră la ralanti. Faceţi o estimare cu privire la rezerva de combustibil pe care trebuie să o consumaţi pentru următoarele 24 de ore.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”