Cum trăiesc centenarii din „zonele albastre”, oamenii care au uimit lumea, cu cea mai ridicată speranță de viață

Cum trăiesc centenarii din „zonele albastre”, oamenii care au uimit lumea, cu cea mai ridicată speranță de viață

Cinci regiuni din lume au fost numite „zone albastre”, pentru că aici comunitățile au cele mai mici rate ale bolilor cronice și o speranță de viață ridicată. Mulți dintre locuitorii lor trăiesc peste 90 de ani, iar numărul centenarilor este tot mai ridicat.

Legumele și fructele sunt alimente de bază în dieta locuitorilor din „zonele albastre”. Freepik.com

Legumele și fructele sunt alimente de bază în dieta locuitorilor din „zonele albastre”. Freepik.com

Speranța de viață a oamenilor a crescut de-a lungul timpului , iar unii oameni de știință apreciază că limita de vârstă pe care o poate atinge specia umană este de circa 150 de ani, arăta omul de știință Frederic Saldman, un medic cardiolog autor al mai multor cărți populare despre sănătate.

În prezent, speranța de viață a oamenilor este de 73,3 ani (70,7 pentru bărbați și 76 pentru femei) cu 20 de ani mai ridicată decât în anii ‘60, și se află pe un trend crescător. În jurul anului 2080, ea va depăși 80 de ani, arată rapoarte ale Organizației Națiunilor Unite.

Potrivit statisticilor anuale Worldmeter.com, statele cu cea mai ridicată speranță de viață a oamenilor sunt: Hong Kong (85,6 ani), Japonia, Korea de Sud, Polinezia Franceză, Elveția, Australia, Italia, Singapore, Spania și Reunion (cel puțin 83 de ani).

În România, speranța de viață este de 76 de ani (79,7 la femei, 72,6 la bărbați), cu 15 ani mai ridicată decât în anii '50.

Zonele Albastre de pe Pământ

Cinci regiuni din lume sunt cunoscute ca „zone albastre”, datorită faptului că numeroși locuitori ai lor ajung la vârste înaintate. „Zonele albastre” se află în Italia, Japonia, Grecia, Costa Rica și Statele Unite ale Americii și au fost numite astfel, pentru prima dată, de Dan Buettner, cercetător și autor implicat în studierea longevității umane.

Potrivit autorului cății „Zonele Albastre”, locurile cu cele mai ridicate procente de nonagenai și centenari, sunt Icaria, din Grecia, regiunea Ogalistra din Sardinia, Peninsula Nicoya din Costa Rica, insula Okinawa din Japonia și orașul Loma Linda, California (SUA).

Unii oameni de știință arată că moștenirea genetică reprezintă un factor mai puțin important pentru care oamenii ajung la vârste de peste un secol, în schimb dieta și stilul de viață contribuie semnificativ la longevitatea lor.

Un lucru comun pentru locuitorii Zonelor Albastre este dieta bazată pe alimente vegetale și neprocesate, chiar și în cazul în care carnea nu este exlusă din alimentație, arată studiile citate de publicația de sănătate Healthline.com.

Potrivit publicației, în dietele locuitorilor din Zonele Albastre se regăsesc adesea următoarele alimente:

Legume: Sunt o sursă excelentă de fibre și multe vitamine și minerale diferite. Consumul a mai mult de cinci porții de fructe și legume pe zi poate reduce semnificativ riscul de boli de inimă și cronice și deces.

Leguminoase: Leguminoasele includ fasole, mazăre, linte și năut și toate sunt bogate în fibre și proteine. O serie de studii au arătat că consumul de leguminoase este asociat cu o mortalitate mai scăzută.

Cereale integrale: Cerealele integrale sunt, de asemenea, bogate în fibre. Un aport ridicat de cereale integrale poate reduce tensiunea arterială și este asociat cu reducerea bolilor cronice și a decesului cauzat de bolile de inimă.

Nuci: Nucile sunt surse excelente de fibre, proteine și grăsimi. Combinate cu o dietă sănătoasă, acestea sunt asociate cu o mortalitate redusă și pot chiar ajuta la inversarea sindromului metabolic.

Aalți factori care definesc fiecare dintre zonele albastre

Dieta localnicilor din Okinawa, unde sunt peste 54 de centenari la suta de mii de locuitori, constă în alimente cu conținut scăzut de grăsimi și sare, cum ar fi fructe și legume întregi, leguminoase, tofu și alge marine. Stresul scăzut și spiritualitatea au contribuit la sănătatea lor, arată oamenii de știință.

„Locuitorii din Okinawa tind să urmeze regula 80 la sută, pe care o numesc „hara hachi bu”. Aceasta înseamnă că ei încetează să mănânce atunci când se simt 80 la sută sătui, mai degrabă decât 100 la sută. Acest lucru îi împiedică să manânce prea multe calorii, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și la boli cronice. O serie de studii au arătat, de asemenea, că mâncatul lent poate reduce foamea și crește senzația de sațietate, în comparație cu mâncatul rapid”, informează Healthline.com.

Un studiu recent care a cuprins 600 de locuitori centenari din Okinawa arată că insularii îmbătrânesc lent și au un risc scăzut de boli cornice și aproximativ 80 la sută mai puține șanse de a face boli de inimă. De asemenea, își petrec 97 la sută din viață fără a avea dizabilități.

Consumul frecvent de pește din Icaria și Sardinia, sursă importantă de Omega 3 este considerat de oamenii de știință important pentru sănătatea inimii și a creierului. Dieta mediteraneeană bogată în legume și ulei de măsline susține și ea longevitatea localnicilor. În Loma Lima, orașul cu cea mai ridicată rată a longevității din SUA, trăiește o comunitate importantă de adventiști - cunoscută pentru preferințele alimentare bazate pe hrană vegetală și care exclud consumul de alcool.

În schimb, în „zonele albastre” Sardinia și Icaria, consumul de vin roșu, local, cu un nivel ridicat de antioxidanți, este comun.

În afara dietei, cercetătorii au arătat că mișcarea și activitățile fizice, dar și „puiul de somn” de câteva zeci de minute, obișnuite la numeroși locuitori din zonele mediteraneene, ar putea contribui la creșterea longevității acestora. Familia și comunitatea au un rol important în creșterea speranței de viață.

„Zonele albastre sunt de obicei comunități religioase. O serie de studii au arătat că a fi religios este asociat cu o rată mai mică de deces. Acest lucru se poate datora sprijinului social și ratelor reduse de depresie. În unele zone albastre, bunicii locuiesc adesea cu familiile lor. Studiile au arătat că bunicii care au grijă de nepoții lor au șanse mai mari de a trăi mai mult”, arată Healthline.com.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Bank of America, raport care dă fiori despre România

2 Export de prostie la kil / Șoșoacă a fost în Venezuela pentru Maduro, dar s-a întâlnit cu actorul Fernando Carrillo din telenovela Rosalinda...

3 Cam personaje ca ăsta par a fi „rușii” din spatele lui Georgescu, mai degrabă...

4 Actrița Mona Pricopi / „Până și cățelul doamnei Morgenstern, răposatul, era talentat și juca in spectacolele noastre și locuia in teatru”

5 Traian Băsescu / „Europa trebuie să înțeleagă 4 lucruri”