Cum te protejezi de caniculă. Trucuri ca să faci răcoare în casă dacă nu ai aer condiționat

Cum te protejezi de caniculă. Trucuri ca să faci răcoare în casă dacă nu ai aer condiționat

Prima recomandare pe timp de caniculă este să bem apă. Și nu numai seara, înainte de culcare, ci pe durata întregii zile, pentru a evita deshidratarea. În casă, dacă nu există aer condiționat, câteva trucuri ne vor ajuta să menținem răcoarea în zilele toride.

Există câteva trucuri pentru a te răcori cînd nu ai aer condționat FOTO Shutterstock

Există câteva trucuri pentru a te răcori cînd nu ai aer condționat FOTO Shutterstock

În timpul zilei, închideți ferestrele pentru a evita transformarea locuinței dumneavoastră într-o adevărată seră. Acest gest simplu vă permite să scădeți temperatura interioară chiar și cu 10 grade. Noaptea, atmosfera umedă este cea mai bună pentru somn. Fără a vă transforma camera în piscină, puteți amplasa în cameră un recipient plin cu apă, să întindeți un cearceaf umed sau să pulverizați apă pe draperii.

În locurile cu adevărat sufocante se poate folosi un ventilator plasat în spatele unui recipient umplut cu gheață. Face minuni. Aerul bate pe gheață, camera se răcorește și dă și o senzație de umiditate.

Când vă băgați în pat sunt de preferat cearșafurile din bumbac, pentru că păstrează răcoarea și lasă pielea să respire. La fel și pernele. Unele au umpluturi care lasă aerul să treacă și rețin mai puțin căldura decât altele. E vorba în special umpluturile bio, de alac sau hrișcă.

Cum putem să limităm creșterea temperaturii în locuințe?

Închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile.

Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință.

Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință.

Stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale.

Închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.

Cele mai importante recomandări ale Ministerului Sănătății pentru această perioadă:

Evitați pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11.00 - 18.00.

Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (magazin, spații publice, cinematografe).

Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă.

Purtați pălării de soare, haine lejere și largi, din fibre naturale, de culori deschise.

Beți zilnic cel puțin 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.

Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc).

Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități. Interesați-vă de starea lor de sănătate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii