Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei. Dacă un cuplu în care femeia este cu mult mai tânără este privit ca fiind normal, nu la fel stau lucrurile în cazul în care femeia este mai mare în vârstă decât bărbatul.
Relație în care femeia e mai mare în vârstă decât bărbatul FOTO Shutterstock
Dar până la urmă, vârsta e doar un număr. Așa că o astfel de relație poate fi însă una cât se poate de frumoasă și de funcțională.
Vechile prejudecăți, precum și rolul biblic al femeii, arată că aceasta „trebuie să asculte de bărbat”.
„Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului. Şi după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile. (Efeseni 5: 22-24)”, se arată în Biblie.
Numeroase stereotipuri sociale, perpetuate din generație în generație și înrădăcinate de-a lungul vremii, arată că rolul femeii este acela de a avea grijă de gospodărie și copii, iar bărbatul este capul familiei și cel care aduce banul în casă.
S-ar spune că lumea a evoluat și timpurile s-au schimbat, însă prejudecățile au rămas. Cea mai frecventă, în mod evident, este legată de raportul de putere dintre bărbat și femeie, în relația de cuplu.
Prejudecățile despre rolurile în cuplu
Înaintarea în vârstă ar trebui să vină la pachet cu realizări pe plan profesional și maturitate în gândire, calități care îl recomandă pe un bărbat drept partener ideal. Contrar așteptărilor, vârsta nu este direct proporțională nici cu succesul în carieră, nici cu maturizarea și nici cu compatibilitatea în cuplu.
Totuși, atunci când o femeie își alege un bărbat mai tânăr drept partener de cuplu, se creează un contrast, în comparație cu „standardul” social, notează publicația Psychologies .
„Bărbatul – fiind perceput drept cel puternic într-o relaţie de cuplu – rămân la latitudinea lui deciziile din acea relaţie. Inclusiv ce tip de parteneră îşi alege. Se consideră cumva că bărbatul are dreptul să ia asemenea decizii, raportul de forţe dintre bărbat şi femeie fiind inegal pe mai multe planuri. Mai mult, contrar mişcării feminismului, regulile sociale impun din timpuri imemoriale ca bărbatul să fie întemeietorul, susţinătorul şi capul familiei”, a explicat psihologul Răzvan Coloja, pentru sursa citată.
Cu toate acestea, în zilele noastre, datorită mișcărilor feministe și a încercărilor de normalizare a ideii egalității dintre femeie și bărbat, relațiile în care femeia e mai mare în vârstă decât bărbatul sunt tot mai întâlnite. Un exemplu elocvent ar fi relația președintelui Franței, Emmanuel Macron, cu soția sa, cu 25 de ani mai în vârstă.
Psihologul este de părere că „o femeie poate decide să iniţieze o relaţie cu un bărbat mai tânăr și din nevoia de a retrăi focul relaţiilor din tinereţe, când totul era perceput mai intens.”
Relația, atunci când femeia este mai în vârstă
Beneficiile unei astfel de relații sunt numeroase. Alături de un bărbat mai tânăr, femeia se poate simți și ea la fel. Va fi mai relaxată și își va putea îngădui să viseze și să se îndrăgostească, așa cum o făcea altă dată.
Compatibilitatea sexuală poate fi și ea mai ridicată, decât alături de un bărbat mai în vârstă. Un bărbat mai tânăr aduce vitalitate și energie, iar avantajul genetic nu este deloc un aspect neglijabil . Tinereţea este asociată cu fertilitatea, iar o femeie aflată într-o relaţie stabilă cu un bărbat mai tânăr decât ea, va vrea să se asigure că își va putea întemeia o familie cu el.
În plus, un bărbat tânăr va oferi mai mult respecu unei femei mai în vârstă.
Datele statistice arată că 30% dintre femeile britanice au relații cu bărbați mai tineri, 40% din femeile singure preferă să se întâlnească cu bărbați mai tineri, 34% din femeile de peste 40 ani se o fac deja, iar 17% din femeile aflate în jurul vârstei de 50 ani preferă bărbați de 40 ani.
În același timp, 25% din femeile din Marea Britanie sunt căsătorite cu bărbați mai tineri.
Trendul a început să ia amploare și la noi în țară, chiar dacă, până în urmă cu doar câțiva ani, tendința era găsirea unui bărbat cu cel puțin 4-5 ani mai în vârstă.
Sursa: adevarul.ro