Cum sunt pregătiți civilii ucraineni să piloteze drone: Dacă nu zburăm, tancurile ne ucid

Cum sunt pregătiți civilii ucraineni să piloteze drone: Dacă nu zburăm, tancurile ne ucid

Pare o școală militară oarecare, situată lângă un drum chiar în afara Kievului, dar ascunsă vederii de un pâlc gros de copaci. Aici însă, simpli civili, unii fiind chiar împătimiți ai jocurilor video, vin pentru a studia tehnicile de recunoaștere aeriană și pentru a învăța cum să folosească dronele - cele mai multe dintre ele comerciale - într-o zonă de război.

Academia Dronarium, pregătește civilii pentru a pilota drone militare FOTO Dronarium

Academia Dronarium, pregătește civilii pentru a pilota drone militare FOTO Dronarium

Modul de desfășurare a antrenamentului lor, precum și lanțurile de aprovizionare care facilitează livrarea de drone în Ucraina, nu sunt informații la îndemâna oricui. Ucrainenii trebuie să-și păstreze metodele secrete nu numai față de invadatorii ruși, ci și față de companiile care produc și furnizează dronele și internetul de mare viteză, prin satelit. Acestea nu se arată deloc încântate de faptul că mașinăriile lor sunt folosite în scopuri letale, potrivit POLITICO .

Dronele, esențiale pentru ucraineni, în războiul cu Rusia

Dronele sunt esențiale pentru ucraineni, întrucât mașinile zburătoare pilotate de la distanță pot observa invadatorii care se apropie, reduc substanțial numărul soldaților care ar trebui să se strecoare în spatele liniilor inamice pentru a aduna informații și permit lovituri mai precise, evitând pe cât posibil victimele civile.

Pentru a-și menține dronele în aer, ucrainenii s-au adaptat. Și-au ajustat software-ul, și-au diversificat lanțurile de aprovizionare și au început să utilizeze dronele comerciale pe câmpul de luptă, mult mai ușor de găsit pe piață. Au învățat, astfel, să treacă de limitările și interdicțiile corporațiilor străine.

Școlile private de drone și organizațiile non-guvernamentale din jurul Ucrainei antrenează mii de piloți de vehicule aeriene fără pilot (UAV) pentru armată.

Dronarium , care înainte de invazia Rusiei de anul trecut obișnuia să filmeze imagini cu drone comerciale lucioase, oferă acum sesiuni de antrenament pentru soldații din regiunea Kiev. Durata unui astfel de curs este de cinci zile.

În ultimul an, aproximativ 4.500 de piloți, care majoritatea fac parte acum din forțele armate ucrainene, au urmat cursul Dronarium.

Ce este în curriculum

Pe dealul din afara Kievului, după ce sirena raidului aerian se oprește, unii soldați își iau mașinile zburătoare și se îndreaptă către un câmp din apropiere. Alţii se întorc în corturile lor pentru a studia teoria.

Una dintre lecțiile cheie: Cum să faci dronele civile să parcurgă distanța pe câmpul de luptă.

„În cele cinci zile pe care le petrecem învățându-i cum să zboare cu drone, o zi și jumătate este dedicată pentru pregătirea zborului în sine”, a declarat un instructor de Dronarium, pentru POLITICO, care a refuzat să-și dea numele din motive de securitate, dar folosește porecla „Prometheus”.

El a adăugat că totul în rest este tactică de mișcare, camuflaj, proces pregătitor și studierea hărților.

Echipele de recunoaștere a dronelor lucrează în perechi, precum lunetiştii. Un soldat coordonează o dronă folosind o tastatură, în timp ce colegul său se uită la hartă și o compară cu fluxul video venit de la dronă, apoi calculează coordonatele.

FOTO Dronarium Academy

FOTO Dronarium Academy

Echipele de drone „lucrează direct cu artileria”

Transferăm imaginea de pe câmpul de luptă pe servere și către Statul Major. Datorită nouă, ei văd ce fac și îi ajută să atingă ținta.”, a continuat Prometheus.

Înainte ca Rusia să înceapă războiul, mulți dintre elevii școlii de drone erau civili. Spre exemplu, unul dintre ei a fost un cunoscut blogger și un streamer de jocuri video, dar acum este pilot în regiunea de est a Ucrainei, Donbas.

Când se află în prima linie, trebuie să-și piloteze dronele comerciale, indiferent de vreme. Este singura modalitate de a observa tancurile inamice care se deplasează spre poziția unității sale.

Fără ele este aproape imposibil de observat în avans echipamentul, posturile de tragere și personalul. Fără ele, devine foarte dificil de coordonat în timpul atacului sau al apărării. O dronă poate salva uneori zeci de vieți într-un singur zbor.”, a spus bloggerul.

Miza nu ar putea fi mai mare:

Dacă nu zburăm, aceste tancuri ne vor ucide camarazii. Deci, zburăm. Drona îngheață, cade și o ridicăm pe următoarea. Viețile celor vizați de un tanc sunt mai scumpe decât orice dronă”, a mai adăugat el.

Armata de drone și dificultățile de aprovizionare

Războiul a făcut din drona militară Bayraktar un nume cunoscut în Ucraina. Piloții de UAV din Kiev folosesc, de asemenea, Shark, RQ-35 Heidrun, FLIRT Cetus și alte mașini de calitate militară.

Este dificil să ai un avantaj față de Rusia în ceea ce privește numărul de soldați și de arme. Rusia își folosește soldații drept carne de tun. Fiecare viață ucraineană este importantă pentru noi. Prin urmare, singura modalitate este de a crea un avantaj tehnologic față de inamic” , a declarat ministrul ucrainean al Transformării Digitale, Mykhailo Fedorov, la începutul acestei luni.

Până de curând, armata ucraineană nu a recunoscut, în mod oficial, poziția de operator de drone. Abia în ianuarie, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a ordonat armatei să creeze 60 de companii formate din piloți de UAV, indicând, de asemenea, că planul Kievul era să își intensifice propria producție de drone.

FOTO Dronarium Academy

FOTO Dronarium Academy

În prezent, firmele ucrainene produc doar 10% din dronele de care țara are nevoie pentru război, potrivit voluntarului militar și fondator al Centrului de sprijin pentru informațiile aeriene, Maria Berlinska.

Între timp, mulți dintre piloții de drone din Ucraina preferă dronele civile fabricate de producătorul chinez DJI — Mavics and Matrices — care sunt mici, relativ ieftine. Costă aproximativ 2.500 de euro o bucată, sunt dotate cu lentile zoom și comenzi ușor de utilizat.

Alegerea între o dronă militară și una civilă „depinde de scopul pilotului”, a spus Prometheus, instructorul Dronarium.

Dronele mai mari, cu aripi, zboară mai departe și pot face recunoaștere mult în spatele liniilor inamice. Dar, la un moment dat, pierzi legătura cu ea și nu poți face decât să aștepți până când revine. Mavic-urile au un zoom grozav și pot sta în aer mult timp, colectând date fără prea multe riscuri pentru dronă.”, susține instructorul.

Dar mașinile civile, făcute pentru pasionați, nu pentru soldați, de mențin doar două, poate trei săptămâni într-o zonă de război. Compania chineză DJI a spus, anul trecut, că va opri vânzările atât către Kiev, cât și către Moscova, ceea ce face dificilă înlocuirea mașinilor care se pierd pe câmpul de luptă.

Ca răspuns, Kievul a a cumpărat cât mai multe drone, folosind adesea fonduri donate de ONG-uri, cum ar fi inițiativa United24 „Army of Drones”. Ministerul ucrainean de Transformare Digitală a declarat că, în cele trei luni de la inițiativa lansată, a achiziționat 1.400 de drone militare și comerciale și a facilitat instruirea piloților, adesea prin intermediul voluntarilor.

Între timp, Fundația de caritate „Serhiy Prytula” din Ucraina a declarat că a achiziționat peste 4.100 de drone de când a început invazia la scară largă a Rusiei anul trecut - majoritatea erau Mavic de la DJI.

De asemenea, la începutul acestei luni, compania SpaceX, deținută de Elon Musk a anunțat că a luat măsuri pentru a restricționa utilizarea de către armata ucraineană a serviciului său de internet prin satelit , Starlink, deoarece aceasta îl folosește pentru a controla dronele. Compania spațială americană furnizează internet Ucrainei din luna februarie, iar pierderea accesului ar fi o mare problemă.

Dar, deși anunțul SpaceX a stârnit proteste din partea unora dintre susținătorii Kievului, operațiunile Ucrainei nu au fost încă afectate de mișcare, a declarat ministrul Transformării Digitale, pentru POLITICO.

Cred că Starlink va rămâne cu noi. Este imposibil să-l dezactiveze doar pentru drone. Dacă Musk îl oprește complet, va trebui să îl oprească și pentru spitalele care folosesc același internet pentru a comanda echipamente și chiar pentru a efectua consultații online în timpul operațiilor de pe frontul de război.”, este teoria lui Prometheus.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...