Cum sunt ajutați ucrainenii să-și repare armele printre focuri de artilerie: „Obuzierul a explodat, ce facem?”
O echipă de răspuns coordonată de armata SUA, care include soldați, civili și contractori din SUA și țările aliate, oferă suport hardware în timp real de la o bază din Polonia forțelor ucrainene aflate pe linia frontului, a informat sâmbătă Associated Press.
Ucrainenii au cerut ajutor pentru depanarea obuzierelor M777 FOTO Arhivă
Pe măsură ce trupele ucrainene își împing artileria occidentală peste limită, în timp ce luptă împotriva forțelor ruse, armata americană ajută la repararea armelor defecte prin telefon și prin chat video, relatează Insider.
Echipa de mentenanță oferă depanare de la distanță - adesea printre focurile de artilerie.
Linia de asistență folosește grupuri virtuale de chat bazate pe comunicații criptate și în spatele ei se află o echipă tot mai numeroasă, pregătită să ofere consiliere militarilor ucraineni despre cum să repare și să întrețină artileria. Pe măsură ce tot mai multe arme sofisticate de la țările NATO ajung pe câmpul de luptă, și nevoile de asistență cresc.
„În foarte multe dăți primim apeluri de acolo de pe linia frontului, astfel că au loc schimburi de focuri chiar în timp ce noi încercăm cât putem de bine să-i ajutăm pe mecanici să depaneze”, a dezvăluit pentru AP un soldat american, membru al echipei de mentenanță, ce numără în prezent 50 de oameni, dar fiind preconizată să crească în perioada următoare.
Potrivit reportajului AP, trupele ucrainene și-au forțat piesele de artilerie dincolo de termenul de întreținere - trăgând din ele într-un ritm incredibil de intens pentru a ține la distanță forțele inamice. În acest fel, echipa de răspuns are ocazia să afle despre limitele acestor sisteme și despre gradul de uzură care le face să cedeze în cele din urmă.
„Ei folosesc aceste sisteme în moduri pe care nu le-am anticipat. De fapt, învățăm de la ei, văzând cât de mult abuz pot suporta aceste sisteme de arme și care este punctul în care se strică”, a precizat soldatul citat.
Apelurile s-au referit de multe ori la obuzierele cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA - Kievul a primit 160 de obuziere de 150 mm - și peste un milion de cartușe de artilerie - și 72 de obuziere de 105 mm- alături de 370.000 de cartușe.
Trupele de pe front preferă să-și repare singure armele
Uneori chatul video nu e posibil din cauza transmisiunii cu întreruperi și atunci ucrainenii trimit imagini cu obuzierul defectat. Echipa studiază imaginile, diagnostichează și apoi trimite instrucțiuni traduse în ucraineană.
„Acest Triple 7 [ obuzier M777 -n.red] tocmai a explodat - ce ne facem?”, povestește un mecanic al echipei.
Trupele ucrainene preferă să facă ele însele reparațiile, iar în aproape toate cazurile, potrivit estimărilor oficialilor americani, reușesc să remedieze problema.
„Înainte nu puteau face sudură de titan, acum pot”, a subliniat soldatul american, adăugând că „ceva ce acum două zile a fost aruncat în aer, acum este din nou în joc”.
Site-ul Military.com a relatat că ucrainenii au cerut asistență de la distanță și în privința rachetelor anti-tanc Javelin, pe care SUA le-au trimis Ucrainei la începutul războiului, relatând cum un membru al Gărzii Naționale din Washington a primit un apel de la un soldat ucrainean pe care îl întâlnise într-o detașare. Acesta l-a îndrumat cum să rezolve defecțiunea ca doar o jumătate de oră mai târziu soldatul să revină pentru a-l anunța că a distrus un vehicul rusesc.
Sursa: adevarul.ro