Cum subminează teoriile conspirației democrația americană. Cum stau lucrurile în Marea Britanie

Cum subminează teoriile conspirației democrația americană. Cum stau lucrurile în Marea Britanie

Democrații precum SUA și Marea Britanie se află în declin din pricina gradului de dezbinare a societății lor - aceasta este explicația dată în mod obișnuit pentru disfuncționalitățile dintr-o democrație, scrie Brian Klaas, profesor asociat la University College London.

Milioane de americani cred în teorii ale conspirației FOTO SHUTTERSTICK

Milioane de americani cred în teorii ale conspirației FOTO SHUTTERSTICK

Deși dezbaterile cu privire la Brexit și în privința lui Donald Trump au creat și mai multă dezbinare, totuși problemele cu care se confruntă democrația americană sunt mult mai serioase decât cele ale Marii Britanii.

Motivul este o boală tăcută ce a cuprins chiar miezul sistemului politic american, și anume conspiraționismul extrem.

Astfel că, deși dezbinarea nu lipsește în Marea Britanie și în alte democrații înstărite, în SUA a atins un nivel extrem și irațional. De pildă, un partid politic se află sub vraja gândirii conspiraționiste. Or, o societate dezbinată, în combinație cu această tendință conspiraționistă, riscă să transforme o simplă disfuncționalitate într-o spirală a morții.

Bătălia pentru democrație în SUA devine astfel o luptă pentru realitate.

În interiorul Partidului Republican, teorii ale conspirației - despre alegeri furate, culte satanice sau mușamalizări ale „statului paralel” - au fost puse uneori în locul politicilor. Printre teoriile acceptate de baza MAGA, se află comploturi de care puțini oameni au auzit, de pildă „Italygate” - ideea absurdă precum că ambasada americană la Roma, aliată cu Vaticanul, s-a folosit de sateliți pentru a frauda alegerile prezidențiale din 2020.

Potrivit unui sondaj YouGov, 30% dintre cetățenii americani cred că lumea e condusă în secret de o elită, spre deosebire de doar 18% dintre britanici.

17% dintre americani sunt de acord cu afirmația potrivit căreia „un grup secret de pedofili care îl venerează pe Satana a preluat controlul asupra unor segmente ale guvernului și asupra mass-mediei americane”, în timp ce doar 8% dintre britanici au această convingere.

Nu aceste cifre sunt cu adevărat tulburătoare, ci faptul că acest delir a atins leadershipul politic și a ajuns în Congres.

Este cazul lui Marjorie Taylor Greene , care înainte de a fi aleasă, a aderat la mișcarea conspiraționistă QAnon- ea a fost cea care a susținut că un incendiu de vegetație a fost provocat de laserele spațiale israeliene.

După ce Kevin McCarthy a reușit să obțină președinția Camerei Reprezentanților, după numeroase runde de vot, printre primele imagini care au început să circule a fost un selfie alturi de Green.

Ar fi o imposibilitate să se întâmple așa ceva pe scena politică din Marea Britanie. Nu există așa ceva în Regatul Unit, scrie profesorul de știițe politice la University College London, pentru că stabilimentul politic nu permite în rândurile sale teoreticieni ai consiprațiilor. Dezacordurile politice sunt permise, dar nu și contestarea unor stări de fapt și a realității.

De pildă după ce Andrew Bridgen, un deputat conservator, a scris pe Twitter că programul de vaccinare a fost „cea mai mare crimă împotriva umanității de la Holocaust încoace” răspunsul a fost rapid - condamnat de toate partidele din spectrul politic, a fost expulzat de propriul partid.

Prin contrast, dreapta politică americană este sursa fruntașă de conspirații despre pandemia de COVID. Un exemplu de teorii extreme ale conspirației răspândite de un ales este cazul deputatei republicane Jennifer Gross.

Aceasta a preluat teoria unui așa-zis expert, care a susținut că vaccinurile anti-COVID au capacitatea să magnetizeze oamenii și că vaccinurile pot interacționa cu stâlpii de telefonie 5G. Gross a fost realeasă recent cu 64% din voturi.

În loc să fie dați afară din Partidul Republican sau să devină niște paria ai politicii de dreapta, din contră, acești politicieni adepți ai teoriilor conspirației au devenit vedete. De pildă, Michael Flynn , fostul consilier de securitate națională al lui Donald Trump a sugerat în mod fals că pandemia de COVID-19 a fost creată de George Soros, Bill Gates și Organizația Mondială a Sănătății pentru a fura alegerile din 2020. Totodată, a susținut că Yuval Noah Harari, autorul cărții de mare succes Sapiens, face parte dintr-un complot pentru a modifica ADN-ul uman și a ne transforma în cyborg.

Cu toate că experții în evoluția umană explică tendința de a crede teorii ale conspirației prin faptul că oamenii au nevoie de povești pentru a-și explica lumea, acestea au devenit în SUA adevărate narațiuni de groază.

Asimetria conspiraționistă din politica americană

Există o oarecare predispoziție pentru teorii ale conspirației la toți oamenii, indiferent de viziunea politică - milioane de americani, de stânga și de dreapta deopotrivă, cred în ele.

Doar că această gândire e încurajată și e amplificată pe dreapta, pentru că e permisă de la vârf. Este o asimetrie care durează de ceva vreme. Istoricul Richard Hofstadter a observat că acest „stil paranoid” a apărut în cadrul dreptei la mijlocul secolului XX și a continuat după asasinarea lui John F. Kennedy.

În ultimul deceniu, gândirea conspiraționistă a ajuns să definească politica republicană -parțial, s-a întâmplat din cauza lui Trump, care a răspândit conspirații precum că schimbările climatice sunt o invenție a Chinei. Influența sa în Partidul Republican a invitat alți influenceri să fabrice alte teorii, iar de situație au profitat platforme mediatice de dreapta.

Persoanele cu personalități paranoice sunt deosebit de vulnerabile, la fel și cele cu o viziune maniheistă asupra lumii - percepția că lumea e definită de lupta între bine și rău.

Dezbinarea luată separat este dăunătoare, dar poate fi gestionată. Dar, atunci când se combină cu teorii extreme ale conspirațieI, probabilitatea să fisureze democrația crește substanțial.

Democrația are, printre altele, scopul de a rezolva probleme fără a recurge la violență, ceea ce presupune o viziune comună asupra a ceea ce este real. Or, America s-a împărțit în două societăți - dintre care una își creează propria versiune de realitate, iar aceasta apare reflectată de platforme media.

În Marea Britanie, BBC domină piața media, în timp ce portalurile ce alimentează conspirații au audiență scăzută. Mai mult, În timp ce politicienii britanici de stânga și de dreapta deopotrivă sunt de acord să acorde interviuri BBC, cei americani tind să prefere portaluri care le sunt favorabile.

Deși în general republicanii aleși nu cred afirmațiile cu adevărat nebunești, o parte din baza lor de alegători au aceste credințe, ceea ce poate presiune asupra lor să îi trateze pe rivalii politici mai degrabă ca pe niște inamici decât ca pe niște adversari politici legitimi.

Spre deosebire de SUA, care încurajează conspiraționiști în politică, în Marea Britanie există în principal dezbinare. Asta face ca ceea ce nu funcționează să poată fi mult mai ușor de remediat. De pildă, când realitatea se impune, politicienii se adaptează, și un premier care s-a dovedit incompetent precum Liz Truss rezistă în funcție doar 42 de zile.

Bătălia pentru realitate poate începe cu denunțarea ridicolului, atunci când teoriile conspirației devin nebunie curată, scrie Brian Klaas într-un editorial apărut în revista „ The Atlantic”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…