Cum știi dacă uleiul de măsline pe care îl cumperi este bun pentru sănătate. „Acesta este un semnal de alarmă”
Proprietăţile uleiului de măsline depind de modul în care produsul este recoltat, procesat, depozitat și utilizat, în ferme sau în mori, în magazinele alimentare și în propria casă, informează CNN .
Uleiul de măsline are numeroase beneficii pentru sănătate, foto shutterstock
Dr. Tassos Kyriakides, profesor asistent de biostatistică la Școala de Sănătate Publică Yale din New Haven, Connecticut, consideră că „beneficiile pentru sănătate provin de la o varietate de factori sau componente din uleiul de măsline, principalul element fiind acidul oleic”. Este însă foarte importantă şi cantitatea de polifenoli din uleiul de măsline, un tip de antioxidanți care ajută la protejarea împotriva deteriorării celulelor și a inflamațiilor din organism, a completat dr. Mercedes Fernández, șeful unității de standardizare și cercetare a Consiliului Internațional al Măslinelor, o organizație interguvernamentală cu sediul în Spania.
Iată ce trebuie să știți pentru a selecta cel mai bun ulei de măsline pentru dieta dumneavoastră.
Recoltare și prelucrare
Uleiul obținut din măslinele recoltate cu grijă, foarte verzi, care nu s-au copt complet, este cel mai bun, deoarece acestea au o concentrație mai mare de componente sănătoase. Un alt factor important este cât de repede trec măslinele de la recoltare la transformarea în ulei.
„Unele companii au propriile mori și utilaje de procesare, astfel că pot aduna fructele din copaci, le pun în moară și obține produsul în două ore”, a spus dr. Tassos Kyriakides. Acest lucru minimizează riscul ca fructele să se oxideze sau să fermenteze din cauza faptului că au stat prea mult timp după recoltare. În mod normal, nu ar trebui să existe mai mult de câteva zile între datele de recoltare și cele de procesare.
Modul în care este procesat uleiul este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți factori care determină dacă acel produs este sănătos, spun experții. Uleiul de măsline extravirgin este cea mai sănătoasă versiune, deoarece este presat la rece o singură dată, fără căldură mare sau solvenți chimici. Prelucrarea specială ajută uleiul extravirgin să își păstreze nutrienții.
Prospețime este esenţială
Poate vă întrebați cum putem afla când au fost recoltate măslinele sau cât de repede au fost ele procesate. Având în vedere popularitatea tot mai mare a consumului de ulei de măsline în diverse diete, unele companii au plasat aceste detalii direct pe etichetele produselor. Alternativ, unele etichete au un cod QR pe care îl puteți scana pentru a citi aceste informații pe smartphone-ul dumneavoastră.
Oricum ar fi, asigurați-vă că urmăriți datele de recoltare, de procesare și de îmbuteliere, precum și data limită de consum, pentru a cumpăra cel mai proaspăt ulei, recomandă experții. Consiliul Internațional al Măslinilor a recomandat mărcilor să limiteze data limită de consum la cel mult doi ani de la îmbuteliere.
Uleiul care nu a avut nevoie de mai mult de trei luni pentru a ajunge de la recoltă la raft este cea mai bună alegere, iar cu cât data limită de consum este mai îndepărtată de momentul în care îl cumpărați, cu atât mai proaspăt va fi produsul, a spus dr. Tassos Kyriakides. Dacă pe sticla unei mărci scrie că sezonul de recoltă a fost „23/24”, de exemplu, „înseamnă că recolta lor a durat din a doua parte a anului 2023 până la începutul anului 2024”, a spus Kyriakides.
Mod de depozitare
La fel ca și compușii din ceai sau ciocolată, cei din uleiul de măsline se degradează în timp, mai ales dacă este depozitat într-un mediu cald sau este expus la lumină sau aer, a declarat dr. Selina Wang, profesor asociat în domeniul prelucrării fructelor și legumelor la scară mică la Universitatea din California.
De aceea, depozitarea uleiului într-un mediu răcoros și într-un recipient de sticlă de culoare închisă pe toată durata de viață a uleiului de măsline este crucială. Importanța unui mediu răcoros este, de asemenea, motivul pentru care consumarea uleiului crud, de exemplu ca sos pentru salată, este mai bună decât folosirea acestuia pentru a găti. Dar, indiferent de modul în care este consumat, uleiul de măsline este mult mai sănătos decât uleiurile puternic rafinate, au declarat experții.
„Dacă la magazinul alimentar vedeți uleiul de măsline extravirgin depozitat pe un raft de sus, lângă lumini mari și strălucitoare, iar sticla este caldă, acesta este un semnal de alarmă”, avertizează dr. Tassos Kyriakides.
Păstrarea uleiului la domiciliu
Pe lângă informațiile privind datele de recoltare și de procesare, o altă modalitate de a evalua prospețimea uleiului este gustul.
„Cu cât un ulei de măsline are mai mult gust, cu atât este mai bun pentru sănătate, deoarece compușii responsabili de aceste beneficii contribuie, de asemenea, la gustul uleiului”, a declarat Joseph R. Profaci, director executiv al North American Olive Oil Association.
Din acest motiv, R. Profaci a îndemnat oamenii să deschidă sticla de ulei de măsline imediat ce o primesc acasă și să guste din el. „Acest lucru îi va ajuta să dezvolte un palat gustativ mai exigent pentru uleiul de măsline. Dacă uleiul are gustul rânced sau de nuci stricate, înseamnă că este vechi şi şi-a pierdut proprietăţile benefice pentru sănătate, deci nu mai trebuie consumat” - a adăugat el.
Este de preferat ca uleiul de măsline să fie consumat proaspăt, pentru salate şi aperitive şi mai puţin pentru prăjeli. Cu cât „îmbătrâneşte”, cu atât mai mult îşi pierde din aromă şi din proprietăţi, spun nutriţioniştii.
Păstrarea constantă a uleiului în frigider poate prelungi concentraţia fenolilor pentru un an sau doi.
Sursa: adevarul.ro