Cum știi că ai cumpărat un avocado copt. Trucul pentru un fruct bun de mâncat, testul codiței
O calitate importantă a fructelor de avocado este că acestea conțin foarte puțină fructoză, asociată cu predispoziția spre îngrășare, și circa 20 de nutrienți esențiali, precum fibrele, potasiul - de 2 ori mai mult decât bananele - vitamina E, complexul de vitamine B si acidul folic.
Avocado, un fruct plin de nutrienți și vitamine FOTO Shutterstock
Specialiștii recomandă celor care urmează o dietă săracă în proteine, să le înlocuiască prin consumul sporit de grăsimi sănătoase, regăsite din plin în avocado, ulei de cocos, măsline, ulei de măsline, unt sau nuci.
Părțile negre arată semne de putrezire
Pentru a beneficia însă de toată această gamă variată de nutrienți și vitamine, trebuie să știm cum să alegem fructele din magazin. Să nu fie prea coapte, având pulpa aproape putrezită, dar nici crude. Chef Joseph Hadad oferă câteva sfaturi pe blogul său despre un test simplu care poate fi făcut și care ne spune că fructul este exact cum trebuie pentru a putea fi consumat.
"Cu cât coaja este mai închisă la culoare, cu atât e mai copt. Cu cele încă tari, trebuie să aveți răbdare câteva zile, ținându-le la temperatura camerei. În frigider, procesul de coacere va fi întârziat. Cu cele gata de mâncat trebuie să fiți atenți să nu fie deja prea coapte și să descoperiți când ajungeți acasă că jumătate din ele trebuie aruncate. Mai ales că părțile înnegrite ar fi bine să nu ajungă în farfurie. Cele maro sunt în regulă să fie consumate, deși textura în aceste părți este una mai moale. Părțile care s-au înnegrit, însă, arată semne de putrezire, așa că trebuie aruncate.
Verificarea gradului de coacere se poate face și la codiță. Dacă aceasta se desprinde ușor, imediat, atunci avocadoul este bun de mâncat. Dacă, însă, a depus un pic de rezistență, înseamnă că este încă necopt. Totuși, odată îndepărtată codiță, aerul va pătrunde în fruct și va accelera procesul de coacere. Deci, după ce ați îndepărtat-o, probabil că fructul va fi gata de mâncat chiar a doua zi", explică bucătarul.
Cum eviți oxidarea
De asemenea, precizează Joseph Hadad, odată tăiat, avocado se va oxida destul de repede, așa că pentru a se păstra câteva ore sau încă o zi, este nevoie de câteva trucuri.
"Zeama de lămâie previne oxidarea. Dacă nu este nevoie, nu tăiați bucăți și nu decojiți jumătatea de fruct pe care nu o folosiți pe loc. Coaja va reduce suprafața oxidabilă. Partea rămasă poate fi acoperită și cu ulei de măsline, iar o învelire în folie alimentară, care să fie cât mai în contact cu suprafața pulpei, este și ea binevenită", spune chef Hadad.
Fructele de avocado pot fi consumate crude, în salate sau individual, asezonate cu sare și piper, sirop de arțar sau diverse ierburi aromatice și condimente. Ele mai pot consumate și în locul grăsimilor folosite la gătitul preparatelor coapte (substituind uleiul, untul etc.).
Fructele de avocado pot fi consumate și ca desert, în diferite rețete de prăjituri sau shake-uri proteice, preparate la blender.
Sursa: adevarul.ro