Cum și-a îmbunătățit Rusia mașinăria de război de când a invadat Ucraina

Cum și-a îmbunătățit Rusia mașinăria de război de când a invadat Ucraina

Când Rusia a invadat prima dată Ucraina, în februarie anul trecut, Moscova a șocat o mare parte a Occidentului și a lumii atunci când țara a reușit să piardă un aparent avantaj militar.

Rusia vrea să cheltuie 6% din PIB pentru apărare în 2024

Rusia vrea să cheltuie 6% din PIB pentru apărare în 2024

Înaltul comandament militar al Ucrainei a declarat că Rusia avea de 10 până la 15 ori mai multă artilerie, în timp ce CNN a raportat că forțele rusești depășeau în număr soldații ucraineni cu mai mult de doi la unu, scrie businessinsider.com.

Dar greșelile strategice și o rezistență neașteptat de puternică din partea Ucrainei au spulberat speranțele președintelui Vladimir Putin de a obține o victorie rapidă.

Un înalt oficial american din domeniul apărării a recunoscut în februarie anul trecut că Rusia a fost frustrată de performanța sa. El a avertizat, totuși, că Rusia își va reevalua strategia.

După un an, acea premoniție s-a adeverit: Rusia și-a schimbat tacticile de apărare și a schimbat valurile războiului folosind tranșee adânci, drone ieftine și o mașină de război care produce mai multe obuze de artilerie decât anticipase Occidentul, relatează The Wall Street Journal.

"Am văzut destul de multe domenii în care se adaptează și, bineînțeles, suntem foarte atenți la acest lucru", a declarat pentru The Journal generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa.

Rezultatul schimbării țării a fost evidențiat în această vară prin ritmul glacial al contraofensivei ucrainene.

Trupele ucrainene s-au luptat să străpungă liniile de apărare ale Rusiei, pline de sârmă ghimpată, mine terestre și șanțuri antitanc.

George Barros, analist al Rusiei la Institutul pentru Studiul Războiului, a declarat anterior pentru Insider că lansarea lentă a sprijinului pentru armament din partea Occidentului a oferit Rusiei "timp pentru a se retehnologiza sau reconstitui".

Rusia s-a adaptat, de asemenea, la armele Ucrainei, înființând sisteme de apărare aeriană care pot doborî rachete și drone și instrumente care pot bruia semnalele GPS ale celeilalte părți.

În timp ce Rusia doboară dronele ucrainene, țara a stocat propriile drone ieftine din China, potrivit Journal.

Ucraina a reușit să străpungă apărarea Rusiei până la sfârșitul lunii august, la două luni după ce și-a lansat contraofensiva, potrivit președintelui Statului Major al Forțelor Întrunite, generalul Mark Milley.

Experții în apărare spun că Rusia ar fi putut face o greșeală "foarte costisitoare", concentrându-se prea mult pe prima linie de apărare, ceea ce a făcut ca a doua linie să fie mai vulnerabilă și mai ușor de spart.

Un raport al Institutului pentru Studiul Războiului a afirmat, de asemenea, că forțele ucrainene au recucerit două sate din apropierea liniilor de front, provocând o "degradare severă" a trupelor rusești.

Dar mașina de război a Moscovei continuă să se agite, potrivit Journal.

Un oficial occidental anonim din domeniul apărării a declarat pentru ziar că inițial se aștepta ca Rusia să producă aproximativ un milion de obuze de artilerie pe an. Oficialul a spus că Occidentul crede acum că Rusia ar trebui să producă două milioane de proiectile de artilerie în următorii doi ani.

Putin a indicat că se pregătește pentru un război de lungă durată în Ucraina, pe măsură ce numărul morților se adună, relatează Reuters.

Până la jumătatea lunii august, oficialii americani estimau aproximativ că victimele militare rusești includeau 120.000 de morți și până la 180.000 de răniți, a relatat The New York Times. În comparație, morții ucraineni au fost estimați la aproximativ 70.000, cu 120.000 de răniți.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”