Cum se trece prin Giurgiu - Ruse de când au început lucrările la Podul Prieteniei. Ce spun românii: „Pare că se circulă mai repede” VIDEO

Cum se trece prin Giurgiu - Ruse de când au început lucrările la Podul Prieteniei. Ce spun românii: „Pare că se circulă mai repede” VIDEO

Timpul de așteptare în vama Giurgiu - Ruse a variat de când au început lucrările la Podul Prieteniei. „La pod se lucrează pe rupte, nu sunt nici utilaje, nici oameni”, spune un turist român.

Timp de așteptare la Vama Giurgiu Ruse - Foto Politia de Frontiera

Turiștii au așteptat între 20 de minute și o oră în vama Giurgiu-Ruse - Foto Poliția de Frontieră

Potrivit Poliției de Frontieră, în punctul de trecere al frontierei Giurgiu Ruse, pe sensul de ieșire din țară timpul de așteptare este de 50 de minute. Sunt deschise 3 artere, iar circulația se desfășoară pe o singură bandă, alternativ în sistem semaforizat.

Pe sensul de intrare în țară, conform sursei citate, timpul de așteptare este de 20 de minute și sunt deschise 4 artere.

Reamintim că începând cu 10 iulie, au demarat lucrările de reparație a Podului Giurgiu-Ruse, pe tronsonul bulgar. Aceste lucrări vor dura 730 de zile, desfășurându-se zilnic, timp de 10-12 ore pe zi. În contextul acestor lucrări, circulația rutieră se va desfășura alternativ, pe o singură bandă, în sistem semaforizat.

Impact major asupra traficului rutier pe Podul Prieteniei

Restricțiile de circulație impuse de aceste lucrări vor afecta aproximativ 1,5 milioane de români care tranzitează Podul Prieteniei. Traficul rutier nu va fi oprit complet, ci va fi dirijat prin semnalizare temporară, indicatoare rutiere și personal specializat, pentru a asigura o circulație fluentă și sigură. CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) a anunțat pe pagina de Facebook că, pentru reparații, drumarii bulgari vor închide câte o bandă și circulația va fi alternată pe cealaltă bandă, temporizat la trei minute.

Concret, șoferii au avut de așteptat între 40 de minute și o oră, pe sensul de ieșire din țară, pe 12 iulie.

La ora 4.30 am avut 1 h timp total așteptare la granita Giurgiu, direcția BG. La pod se ‘lucrează pe rupte’, nu sunt nici utilaje, nici oameni, deși temperatura doar la asemenea ore este potrivită (23 grade). Drum bun tuturor!”, a comentat cineva la postarea special creată pe un Forum dedicat călătoriilor în Grecia, pe Facebook.

Alții au fost mai norocoși: „12 iulie..rovinieta peco 35 lei/7 zile, ora 3.30 am ajuns la vama Giurgiu..taxa pod 15 lei..2 min așteptare.. 15 min trecere pod. Totul ok.”. Dar în medie, timpul de așteptare a fost cuprins între 50 de minute și o oră.

Și pe 11 iulie timpul de așteptare a variat între 15 minute și o oră, în funcție de momentul zilei în care au trecut granița. În medie, s-a așteptat 30-40 de minute pentru trecerea podului Giurgiu-Ruse.

Aglomerația este mai mare în timpul zilei, în timp ce dimineața și în cursul nopții, timpul de așteptare a fost în medie de 30 de minute. Unii spun că se circulă chiar „mai repede decât atunci când nu erau lucrări, dar erau deschise puține ghișee”.

Chiar mai bine, anul ăsta nu știu dacă din cauza ca am plecat noi la ora potrivită sau au fost ei mai organizați dar am trecut mult mai repede decât în anii trecuți.”, a comentat cineva.

Mai ușor ca în orice alt an. Am trecut în aprox 20 de min. În afară de căldură, nicio problemă”, „Cred că se crează un timp mai bun pentru verificarea pașapoartelor”, au spus alți membrii ai grupului de Facebook.

Timpul de așteptare a fost asemănător și pentru cei care au intrat din Bulgaria spre România.

Detalii și recomandări pentru șoferi

Lucrările de reparație vor fi executate pe segmente rutiere de 400 de metri, iar în prima etapă, circulația va fi restricționată pe sensul de intrare în Bulgaria. Ulterior, restricțiile se vor aplica pe sensul de ieșire, spre România. Șoferii sunt sfătuiți să fie extrem de atenți, să reducă viteza și să respecte cu strictețe semnalizările temporare instituite în zona lucrărilor.

Măsuri pentru reducerea timpului de așteptare la Vama Giurgiu-Ruse

Șoferii trebuie să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de așteptare la trecerea frontierei și să planifice călătoriile în consecință. Între timp, autoritățile dau asigurări că vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura un trafic fluent prin vama Giurgiu Ruse.

Pentru a evita aglomerația și pentru a contribui la fluidizarea traficului, este recomandat ca șoferii să consulte frecvent informațiile oferite de Centrul INFOTRAFIC și să urmeze rutele alternative sugerate, respectiv vama Negru-Vodă, Vama Veche, vama Silistra. Alte puncte de frontieră cu Bulgaria sunt Vama Turnu Măgurele, Vama Zimnicea, Vama Calafat-Vidin, Vama Bechet.

De menționat este că timpul de așteptare la vama Negru-Vodă este de 40 de minute și este deschisă câte o arteră pe fiecare sens, conform portalului Trafic Online al Poliției de Frontieră . Iar în Vama Veche timpul de așteptare este de 30 de minute.

Taxa de pod Giurgiu Ruse

Pentru a minimiza întârzierile, li se recomandă șoferilor să pregătească plata taxei de pod în avans și să respecte toate indicațiile autorităților. Taxa de pod Giurgiu-Ruse pentru România are în 2024 următoarele valori:

  • Autoturisme 8+1 locuri, 15 RON
  • Autoutilitare ≤ 3,5 t., 29 RON
  • Transport persoane 9 - 23 locuri, 58 RON
  • Vehicule > 3,5 t. și < 7,5 t., 58 RON
  • Vehicule ≥ 7,5 t. și < 12,0 t., 88 RON
  • Transport persoane > 23 locuri, 122 RON
  • Vehicule ≥ 12,0 t. și max. 3 axe, 122 RON
  • Vehicule ≥ 12,0 t. și min. 4 axe, 180 RON

În Bulgaria, începând cu 5 iulie, șoferii pot plăti electronic taxa pentru traversarea Podului Giurgiu-Ruse, conform Agenției Vamale din Bulgaria. Aceasta este valabilă pentru toate autoturismele care părăsesc Bulgaria și se poate plăti online pe portalul Agenției Vamale. Taxa este de 4 leva sau 2 euro și nu implică taxe suplimentare pentru tranzacțiile online sau cu cardul. Plata poate fi efectuată în avans, iar confirmarea este trimisă pe email. La punctul de trecere a frontierei, vameșii verifică plata după numărul de înmatriculare, ceea ce ar trebui să reducă semnificativ timpul de control, teoretic . De asemenea, taxa poate fi plătită la ghișee cu cardul sau în Euro/Leva.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii