Cum se simte bărbatul căruia i s-a transplantat un rinichi de porc modificat genetic

Cum se simte bărbatul căruia i s-a transplantat un rinichi de porc modificat genetic

Un bărbat în vârstă de 62 de ani se recuperează bine și ar trebui să părăsească spitalul în curând, după ce a primit un nou rinichi de la un porc care a fost modificat genetic pentru a reduce riscul ca organul să fie respins.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Chirurgii americani spun că Rick Slayman este un „adevărat erou” pentru că a încercat această operație de pionierat.

Speranța finală este de a folosi organe de origine animală pentru mai multe transplanturi, scrie bbc.com.

Rinichii de porc au mai fost introduși în persoane aflate în moarte cerebrală, cu titlu de test.

Operația de patru ore, efectuată la 16 martie, „marchează o etapă majoră în încercarea de a oferi pacienților organe mai ușor de obținut”, a declarat Spitalul General din Massachusetts într-un comunicat.

Rick Slayman a suferit un transplant de rinichi uman la același spital în 2018, după ce înainte de aceasta a fost supus la dializă timp de șapte ani, deoarece proprii rinichi nu funcționau corespunzător.

Cinci ani mai târziu, transplantu l a eșuat și a trebuit să se întoarcă la dializă în mai 2023.

Perspectivele sale nu arătau prea bine, spun medicii săi - era dificil să facă dializa să funcționeze, deoarece vasele sale de sânge fuseseră folosite de prea multe ori pentru asta.

El s-a confruntat cu complicații recurente ale accesului vascular pentru dializă, necesitând vizite la spital la fiecare două săptămâni pentru decolmatare și revizii chirurgicale, ceea ce i-a afectat semnificativ calitatea vieții, au explicat medicii săi.

Slayman a spus că a cântărit argumentele pro și contra și a decis să meargă mai departe cu transplantul de rinichi de porc: „L-am văzut nu numai ca pe o modalitate de a mă ajuta pe mine, ci și ca pe o modalitate de a oferi speranță pentru miile de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supraviețui”.

Există o lipsă cronică de organe de la donatori umani pentru persoanele care au nevoie de ele. Donatorii de animale ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme. Recent, s-au încercat și transplanturi de inimă de la porci la oameni.

Rinichiul special de porc a fost furnizat de eGenesis din Cambridge, Massachusetts. Animalul a fost modificat genetic pentru a elimina genele care ar putea fi dăunătoare pentru un primitor uman și pentru a adăuga anumite gene umane pentru a îmbunătăți compatibilitatea.

Cu toate acestea, Slayman ia în continuare medicamente anti-rejecție și nu este clar pentru cât timp va funcționa noul său rinichi. Acesta este un teritoriu neexplorat.

Unul dintre membrii echipei de transplant, Dr. Tatsuo Kawai, a declarat: „Speranța noastră este că această abordare de transplant va oferi un colac de salvare milioanelor de pacienți din întreaga lume care suferă de insuficiență renală”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron