Cum se raportează popoarele lumii la războiul din Ucraina

Cum se raportează popoarele lumii la războiul din Ucraina

Invazia Rusiei nu mai este văzută ca un război în Europa, ci ca un război asupra Europei. Spre deosebire de vara trecută , opinia predominantă a europenilor (44% în Marea Britanie și 38% în nouă țări europene) este acum că Ucraina trebuie să-și recapete tot teritoriul, chiar dacă asta înseamnă un război îndelungat sau că alți ucraineni vor fi uciși sau strămutați, arată un raport al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR).

Românii vor ca războiul din Ucraina să se termine repede / Foto: Profimedia

Românii vor ca războiul din Ucraina să se termine repede / Foto: Profimedia

ECFR notează și că europenii sunt hotărâți să nu cumpere combustibili fosili de la ruși, chiar dacă acest lucru va afecta proviziile lor de energie. În cele nouă țări europene participante la sondaj, o medie de 55% susține această mișcare.

Lipsa părerilor negative despre Rusia

Același raport arată că românii sunt cei care au opinia cea mai puțin nefavorabilă la adresa Rusiei din toate țările europene incluse în sondaj, doar 32% considerând că Moscova este un „adversar”, în timp ce alți 12% o consideră un „rival”.

Pe de altă parte, aproape 20% dintre români văd în Rusia un „aliat” sau un „partener necesar”, în timp ce 37% nu au o opinie în această privință.

România și Italia sunt două țări din Uniunea Europeană (UE) unde o mare parte a populației (37%) este în favoarea încheierii conflictului din Ucraina cât mai repede. 22% dintre români spun că sunt pregătiți pentru un război de durată prin care Ucraina să își poată redobândi teritoriul.

Occidentul urăște Rusia

La nivel mondial, Rusia este considerată un inamic. Mai mult de jumătate dintre respondenții din SUA (55%), Marea Britanie (64%) și alte nouă țări europene (54%) consideră că Rusia este un „adversar”, în timp ce 16%, 12% și respectiv 12% o consideră un „rival”.

Doar 14% în SUA, 15% în UE-9 și 8% în Marea Britanie văd Rusia fie ca pe un „aliat” care împărtășește interesele lor, fie ca pe un „partener necesar” cu care trebuie să coopereze din punct de vedere strategic.

Totuși, există și multe țări care nu privesc cu ochi răi războiul, în ciuda faptului că liderii occidentali numesc acest conflict o „luptă pentru democrație” și fac apel la o susținere globală împotriva agresiunii rusești.

Mai puțin de un sfert dintre cei chestionați în China și Turcia cred că Vestul susține Ucraina pentru a-i apăra teritoriul sau democrația, iar procentul corespondent din Rusia este de doar 15%.

O lume bipolară

Raportul ECFR arată că în Europa și SUA, mulți respondenți (29% în Marea Britanie, 28% în UE și 26% în SUA) se așteaptă la instaurarea unei lumi bipolare, cu două blocuri conduse de SUA și China.

Un sfert dintre români sunt de acord cu acest lucru, iar 9% se așteaptă la o ordine mondială condusă de SUA.

Și în China, India, Turcia și Rusia, mulți cetățeni se așteaptă ca în viitor Occidentul să fie doar o putere mondială printre multe altele.

Puțini respondenți din Rusia (7%) și China (6%) prevăd o dominație mondială a SUA în următorii zece ani, opinia predominantă din aceste două țări (33% și respectiv 30%) fiind că dominația va fi distribuită uniform.

Raportul ECFR este bazat pe un sondaj de opinie care conține date colectate din nouă state membre UE (inclusiv România), SUA, Marea Britanie, China, Rusia, India și Turcia. Invazia Rusiei nu mai este văzută ca un război în Europa, ci ca un război asupra Europei. Spre deosebire de vara trecută , opinia predominantă în Europa (44% în Marea Britanie și 38% în nouă țări europene) este acum că Ucraina trebuie să-și recapete tot teritoriul, chiar dacă asta înseamnă un război îndelungat sau că alți ucraineni vor fi uciși sau strămutați.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”