Cum se prepară mâncarea de cartofi mănăstirească. Gustoasă, de post și ușor de gătit

Cum se prepară mâncarea de cartofi mănăstirească. Gustoasă, de post și ușor de gătit

Mâncărurile tradiționale au un gust aparte, iar mâncarea de cartofi mănăstirească este o opțiune delicioasă și sățioasă, potrivită pentru cei care respectă postul sau doresc o alternativă vegetală, plină de savoare, la alimentele mai grele.

Mancare de cartofi. FOTO arhivă

Mancare de cartofi. FOTO arhivă

Click! arată cum se prepară această mâncare simplă și gustoasă.

Pentru mâncarea de cartofi mănăstirească e nevoie de următoarele ingrediente:

- șase-opt cartofi medii, curățați și tăiați cuburi,

- două cepe mari, tocate mărunt,

- doi morcovi, curățați și dați pe răzătoarea mare,

- doi ardei grași, tăiați cubulețe,

- trei roșii mari, date prin răzătoare,

- trei căței de usturoi, mărunțiți,

- 200 g de ciuperci, tăiate felii (opțional),

- două linguri de ulei de măsline,

- o linguriță de boia dulce,

- o linguriță de cimbru uscat,

- sare și piper după gust,

- 500 ml de apă sau supă de legume.

Mod de preparare

Într-o oală mai mare, încingeți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați ceapa tocată și căliți până devine transparentă. Adăugați morcovii rași și ardeii grași tăiați cubulețe, apoi căliți amestecul timp de 5-7 minute. Adăugați cartofii tăiați cuburi și amestecați bine. Turnați roșiile date prin răzătoare și amestecați din nou.

Condimentează mâncarea pentru un gust care te va face să te oprești cu greu din mâncat. Adăugați usturoiul mărunțit, boiaua dulce, cimbrul, sarea și piperul după gust. Dacă doriți, acum este momentul să adăugați ciupercile feliate pentru un plus de textură și gust.

Rețeta integrală, în Click!

Alternativa, supa de cartofi cu pâine prăjită și usturoi

Amintim că părintele Arsenie Boca (1910 - 1989), recunoscut pentru stilul său de viață auster și profund spiritual, avea o preferință culinară simplă, dar savuroasă, în timpul postului: supa de cartofi cu pâine prăjită și usturoi.

Rețeta sa este considerată o adevărată delicatesă în Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara.

Duhovnicul îi sfătuia pe români să se roage mai mult în timpul postului dinaintea marilor sărbători. Considera acest lucru un remediu pentru boli și un ajutor sufletesc.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...