Cum se poziționează România în dezbaterea „Vize pentru ruși“

Cum se poziționează România în dezbaterea „Vize pentru ruși“

România este de acord cu suspendarea acordului din 2007 care a făcut mai uşor pentru turiştii ruşi să solicite vize, dar nu interzice vizele acordate opozanţilor regimului din Rusia.

Bogdan Aurescu FOTO Mediafax

Ministrul Bogdan Aurescu susține că România a emis doar 130 erau vize turistice pentru ruși

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au decis miercuri să suspende acordul care relaxa regimul de vize cu Rusia, ceea ce va face ca procesul de obţinere a vizelor de către cetăţenii ruşi să fie mai greu şi mai lung, în contextul invaziei ruse din Ucraina, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, susținea înainte de luarea aceste decizii că, în continuare, este nevoie de a pune presiuni suplimentare pe Rusia.

Susţinem suspendarea completă a Acordului referitor la facilitarea vizelor şi suntem deschişi să luăm decizii, în viitor, pentru a restricţiona circulaţia cetăţenilor ruşi în Uniunea Europeană, accentul fiind pus pe vizele turistice. Desigur, avem nevoie de o bază legală solidă în acest sens şi trebuie să fim foarte atenţi să nu blocăm posibilitatea de a expune noua generaţie din Rusia la valorile europene, pe de o parte. Pe de altă parte, este important să nu interzicem vizele umanitare, cele pe motive medicale sau cele acordate opozanţilor regimului sau care sunt ameninţaţi de regimul din Rusia”, a arătat ministrul român. El a explicat, în context, că România, nefiind membru al Spaţiului Schengen, emite separat vize pentru cetăţenii ruşi, iar, de la începutul războiului, au fost emise aproximativ 800, dintre care doar 130 erau vize turistice.

Declarația lui Bogdan Aurescu a venit în contextul în care Republica Cehă, care asigură în prezent preşedinţia UE, s-a confruntat marţi cu o rezistenţă puternică din partea unor state ale Uniunii Europene cu privire la măsurile de limitare a circulaţiei ruşilor în urma invaziei Ucrainei. Cehii vor să suspende acordul din 2007 care a făcut mai uşor pentru turiştii ruşi să solicite vize, în timp ce alţi membri au cerut interzicerea totală a vizelor. „Nu este loc pentru turism”, a declarat ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky reporterilor, adăugând că măsura „ar trimite un semnal elitei de la Moscova şi Sankt Petersburg”, acum liberă să călătorească.

Câteva state se opun

Dar alţi membri ai UE, inclusiv Ungaria, Luxemburg şi Austria, s-au pronunţat împotriva acestei măsuri. „Nu cred că interzicerea vizelor ar fi o decizie adecvată în circumstanţele actuale”, a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, a cărui ţară a menţinut legături strânse cu Kremlinul.

La rândul lui, ministrul de Externe luxemburghez, Jean Asselborn, a explicat că este împotriva unei măsuri care îi afectează pe ruşii de rând. Ministrul de Externe austriac, Alexander Schallenberg, a estimat că UE nu ar trebui „să dea o judecată categorică asupra a 140 de milioane de persoane” din Rusia.

Republica Cehia a încetat să mai elibereze vize ruşilor, cu puţine excepţii, la 25 februarie, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina. Vecinii Rusiei, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia, au cerut Bruxelles-ului să interzică eliberarea vizelor Schengen pentru turiştii ruşi. Potrivit ministrului eston de Externe, Urmas Reinsalu, este timpul să îi vizăm pe ruşii de rând, după suspendarea acordării vizelor către delegaţiile oficiale şi oamenii de afaceri ruşi impusă anterior.

Pedeapsa colectivă

Pentru mulți ruși, viza UE poate fi portița prin care scapă de regimul Putin. Apoi, o ridicare totală a acestor vize poate să fie percepută ca o pedeapsă colectivă. Sigur au și rușii vina lor, dar nu poți spune că cetățenii de rând sunt resposabili de producerea războiului. Este prea mult. În plus, rusul de rând poate manifesta imediat o adversitate față de lumea occidentală la refuzarea vizelor. Repet, vorbesc de rusul de rând. Cel mai probabil se va alege o cale de mijloc. Se vor da vize, dar mai greu și după o verificare atentă a solicitantului. Demersul va fi mai dificil de realizat, dar așa cred că se va decide”, spunea înainte de luarea deciziei sociologul Mircea Kivu.

Rusia va riposta dacă Uniunea Europeană va decide să suspende vizele ruşilor ca răspuns la ofensiva Moscovei în Ucraina, a avertizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet