Partidele din Coaliţie sunt împărţite în ceea ce priveşte raportarea la UDMR şi la modul în care acţionează Uniunea, care, în prezent, se bucură atât de beneficiile guvernării (funcţii politice şi o sumă consistentă către organizaţie, prin Legea bugetului de stat), dar şi de o relaţie apropiată cu Budapesta, care investeşte masiv în Transilvania, banii fiind direcţionaţi către fundaţiile apropiate UDMR, unele conduse chiar de reprezentanţi de seamă ai acesteia.
„Adevărul” a încercat să obţină puncte de vedere de la PNL şi PSD despre relaţia cu UDMR şi problematica dublei finanţări, iar atitudinile diferă. În cadrul PNL, unul din cei mai vocali critici ai UDMR este Adrian Cozma, preşedintele PNL Satu Mare şi deputat, care a şi cerut ieşirea de la guvernare a Uniunii.
„UDMR şi FIDESZ vor să creeze un stat maghiar mai mic în România. Toate acţiunile lor arată asta. Vin bani cu dedicaţie pentru a ţine legate comunităţile lor prin toate felurile. De la guvernul maghiar, de la firme agreate de guvernul maghiar. Au început chiar să cumpere la bucată părţi din Transilvania. Clădiri importante, terenuri, unele chiar în centrul oraşelor. Unele terenuri de interes public, cum e cazul de la Satu Mare. O societate a Guernului Ungariei( MANEVI), cu concursul UDMR, a achiziţionat Hotelul Dacia, o clădire istorică un simbol al judeţului Satu Mare. Acum vor sa concesioneze o suprafaţa de 3500 metri pătraţi din Centrul Municipului Satu Mare, acestea sunt doar câteva exemple. Nu e în regulă”, a subliniat Cozma, într-o intervenţie pentru „Adevărul”.
De asemenea, liderul PNL Satu Mare a precizat că la cum se comportă liderii Uniunii, aceştia dau impresia că fac parte din Guvernul de la Budapesta, nu de la Bucureşti.
„Pe mine nu mă interesează ce zice Viktor Orban, ci ce face în România şi mai mult mă interesează cum se raportează miniştrii din Guvernul României la acţiunile lui. Miniştri UDMR sunt ataşaţi şi arată în fiecare zi loialitate fată de Viktor Orban, Acest lucru e clar. Doar cine nu vrea, nu vede. Rămâne să vedem ce facem în continuare. Eu spus limpede: UDMR trebuie să plece de la guvernare. UDMR parcă face parte din Guvernul de la Budapesta şi nu din Guvernul României”, a spus liberalul.
Pe de altă parte, social-democraţii au adoptat o poziţie similară cu cea a UDMR, adică evită o poziţionare clară pe această temă. Contactat de „Adevărul”, liderul PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a precizat că nu are informaţii pe acest subiect şi nu poate să comenteze. De asemenea, purtătorul de cuvânt al PSD şi senator în Parlamentul României, Radu Oprea, a argumentat pentru „Adevărul” că toate finanţările sunt verificate de instituţii ale statului român. „Eu cred că instituţiile statului român îşi fac treaba. Dacă ar fi fost ceva ilegal, probabil că aflam. Dacă este legal, înseamnă că nu pot comenta”, a susţinut Oprea.