Cum se pot folosi americanii de vânzarea sistemului Iron Dome al Israelului către Cipru pentru a livra mai multe arme Ucrainei
Cipru ar fi încheiat un acord pentru achiziționarea sistemului de apărare aeriană Iron Dome (Cupola de Fier) de la Israel, iar înțelegerea oferă Statelor Unite o oportunitate unică de a determina Nicosia șă transfere vechile sale sisteme rusești de apărare către Ucraina, scrie Forbes.
Sistemul Iron Dome în acțiune în Israel, împotriva un rachete trase din Fâșia Gaza Foto AFP (arhivă)
Sistemul Iron Dome ar putea întări în mod semnificativ apărarea aeriană limitată a micii republici insulare, care consta în prezent în sisteme de rachete de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune 9K330 Tor și 9K37 Buk cu rază medie de acțiune și rachete Mistral cu rază scurtă, construite în Franța.
Iron Dome este binecunoscut pentru utilizarea sa în luptă de către armata israeliană împotriva rachetelor mici trase din Fâșia Gaza, dar este și un sistem eficient împotriva dronelor.
Cel mai probabil, Cipru a ales Iron Dome pentru a-i permite să se apere împotriva potențialelor amenințări ridicate de dronele Turciei. Ankara a desfășurat deja drone militare în nordul Ciprului în decembrie 2019. Aceleași drone și-au demonstrat în mod repetat capacitatea de a distruge sistemele de apărare aeriană construite de Rusia în Siria, Libia, Nagorno-Karabah și Ucraina.
SUA au cerut deja Ciprului să-și transfere arsenalul considerabil de armament rusesc în Ucraina. Iar Nicosia și-a exprimat deja dorința de a face acest lucru dacă ar putea achiziționa sisteme echivalente pentru a le înlocui.
Chiar dacă Iron Dome este un sistem cu rază scurtă de acțiune, o mână de lansatoare ar putea proteja întreg spațiul aerian al insulei de diferite amenințări aeriene. Acest lucru, împreună cu radarul său sofisticat cu matrice de scanare electronică activă (AESA), îl fac fără îndoială un înlocuitor adecvat pentru sistemele Buk și Tor foloiste în prezent de ciprioți.
SUA ar putea insista ca Cipru să achiziționeze sistemul Iron Dome pentru a înlocui complet, mai degrabă decât a completa, sistemele sale mai vechi rusești și pentru a le transfera în Ucraina.
Washingtonul are pârghii suficiente pentru a obliga Nicosia să facă acest lucru.
SUA au impus Ciprului un embargo asupra armelor încă din noiembrie 1987, pe care l-au ridicat doar parțial în septembrie 2020. În plus, SUA au ajutat Israelul să dezvolte sistemul Iron Dome, ceea ce, așa cum s-a menționat deja în presa israeliană, înseamnă că orice vânzare a sistemului către o țară terță „nu poate avea loc fără aprobarea ambelor țări dezvoltatoare”.
SUA au refuzat să acorde licențe de export pentru sisteme de arme străine care conțin componente americane. O vânzare de mai multe miliarde de dolari a elicopterelor de atac T129 ATAK, construite în Turcia, către Pakistan a fost amânată în mod repetat din cauza refuzului SUA de a acorda astfel de licențe. Islamabadul s-a retras în cele din urmă și înțelegerea a eșuat. Pe de altă parte, SUA au acordat licențele necesare care au permis Turciei să vândă acele elicoptere în Filipine.
Cipru știe că SUA putea face dificilă sau chiar compromite cu ușurință achiziția sistemului Iron Dome.
Cu toate acestea, dacă Nicosia este de acord să-și transfere de bunăvoie rachetele rusești în Ucraina, atunci Washingtonul ar putea deveni mai deschis să ridice complet embargoul asupra armelor și să permită Ciprului să cumpere sisteme defensive americane, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă. Ridicarea parțială a embargoului menționată mai sus în 2020 a fost puțin mai mult decât un gest simbolic, deoarece i-a permis Nicosiei să cumpere doar echipamente militare „neletale”, cum ar fi vestele antiglonț.
Sprijinul politic al SUA pentru vânzarea Iron Dome ar putea reduce, de asemenea, orice reacție sau proteste serioase din partea Turciei, care în prezent este în proces de refacere a relațiilor cu Israelul.
Prin urmare, Cipru ar putea avea foarte multe de câștigat prin renunțarea la rachetele rusești.
Sursa: adevarul.ro