Cum se pot construi legal case fără autorizație. Procedura aflată în dezbatere parlamentară, mai complicată decât pare

Cum se pot construi legal case fără autorizație. Procedura aflată în dezbatere parlamentară, mai complicată decât pare

Un proiect de lege inițiat de Guvern și ajuns în Senat, unde se află în dezbateri, își propune să aducă o serie de modificări majore în domeniul construcțiilor. Una dintre marile noutăți vizează construirea fără autorizație a caselor la sate.

Un proiect de lege prevede că în mediul rural pot fi construite case până în 150 mp fără autorizație

Un proiect de lege prevede că în mediul rural pot fi construite case până în 150 mp fără autorizație

Potrivit proiectului de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor (CATUC) proprietarii terenurilor aflate în mediul rural pot construi case până la 150 de metri pătrați fără autorizație, doar pe baza unei notificări a primăriei.

Antreprenorul Cosmin Răileanu a atras atenția, într-o postare de pe grupul dedicate antreprenorilor din România, că după lansarea proiectului au apărut o serie de informații false, potrivit cărora în mediul rural poate fi construită orice fel de casă până în 150 mp fără autorizație.

„Codul prevede doar posibilitatea de a se realiza, în baza unei notificări adresate primariei, o singură casă unifamiliala parter de maxim 150 mp, dar realizarea ei este condiționată de respectarea unor proiecte tip puse la dispoziție de către Guvern sau Consiliul Județean”, a avertizat antreprenorul.

Cosmin Răileanu a mai semnalat că „nu orice casă de 150 mp se va putea realiza în baza notificării - fără autorizație - ci doar cele care se fac cu respectarea unor proiecte puse la dispoziție de autoritățile publice”. „Conceptul propus în cod este ca autoritățile publice să facă concursuri de proiecte pentru case tip în mediul rural, să selecteze câteva modele, să contracteze proiectarea și să pună aceste proiecte la dispoziția cetățenilor pentru a fi executate”, a mai punctat Răileanu.

Explicațiile unui arhitect

Răzvan Negrișanu, arhitect și consilier local (USR) în Consiliul Local Timișoara, a explicat că documentul care vizează reglemantarea construcțiilor „este cel mai amplu proces de reformare a legislației în construcții din ultimii 30 de ani”.

„În forma sa actuală e un document masiv, de peste 200 de pagini, care doar în zona de proiectare înlocuiește 10 acte normative. E un pas important și necesar, deoarece până la CATUC, în actele normative existente se găseau multe viduri legislative, inadvertențe sau chiar suprapunere. De asemenea, CATUC înseamnă un efort de aliniere la legislația europeană și o emisiune asumată de România prin PNRR”, a mai explicat Răzvan Negrișanu, potrivit căruia specialiștii din domeniul construcțiilor salută proiectul.

Negrișanu susține că „nu toate inițiativele pozitive înseamnă, însă, automat, și un rezultat pozitiv”.

„Spre exemplu, în Cod există și unele vulnerabilități, în special în cazul construcțiilor mici sau cele din mediul rural. Astfel, se vor putea construi fără autorizație, doar cu o notificare prealabilă case de până la 150 mp în mediul rural, respectiv garaje, terase acoperite și chioșcuri până la 20 mp în mediul urban. Aceste construcții se pot face, atenție!, cu respectarea reglementări urbanistice în vigoare. În cazul caselor trebuie să existe un proiect întocmit de un colectiv de specialiști sau un proiect de catalog”, a mai explicat arhitectul.

Negrișanu mai spune că în mediul rural sunt multe locuri în care nu există planuri de urbanism sau sunt foarte vechi sau rudimentare și „în absența unor reglementă sunt șanse foarte mari să apară tot felul de ciudățeni și greșeli”.

Casele trebuie să fie adaptate specificului zonei

Arhitectul timișorean mai spus că atunci când se fac proiectele de catalog, pe baza cărora se pot face case fără autorizație în mediul rural, trebuie ținut cont și de specificul zonei. „O casă care se potrivește în sudul Dobrogei, cel mai probabil nu se va încadra în contextul local într-un sat din Transilvania. Din păcate, asemenea cataloage nu există încă și înseamnă un efort de proiectare semnificativ la nivelul țării, efort pentru care eu nu sunt sigur că avem încă maturitatea necesară”, a mai declarat Răzvan Negrișanu.

Ce se întâmplă dacă nu există proiecte-tip

Întrebat ce se întâmplă dacă legea care permite construirea unei case de până în 150 mp în mediul rural intră în vigoare, iar primăria nu are capacitatea de a întocmi niște proiecte-tip sau proiecte de catalog, arhitectul timișorean a explicat că în acest caz, proprietarul trebuie să apeleze la o firmă de proiectare autorizată, cu diferența că noua construcție nu va mai intra pe circuitul de autorizare din primărie.

„La modul general e posibil să existe regiuni întregi unde arhitectura locală să aibă caracteristici comune și să fie suficient un singur set de case valabil pentru mai multe localități. La modul particular, în România există destul de multe enclave arhitecturale, ceea ce înseamnă că în unele cazuri va fi nevoie de un catalog de case, chiar și pentru un mic sătuc”, spune arhitectul, potrivit căruia, „acest lucru este nerezonabil moment”.

„În cazul în care primăriile nu dispun de proiecte de catalog și într-o primă fază e clar că nu vor avea așa ceva, atunci beneficiarii vor fi nevoiți să își facă proiectul cu echipă de arhitecți și ingineri. Practic, demersul de proiectare va fi similar cu ceea ce se întâmplă acum, dar fără a mai fi necesar să se parcurgă și procedura birocratică de avizare, cu toate actele necesare, începând cu certificat de urbanism, autorizație de construcție și avizele aferente”, a mai declarat arhitectul Negrișanu.

Proiectul privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor este în Comisia de Administrație Publică a Senatului pentru dezbateri. Forma finală a legii va fi aprobată de Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”