Cum se poate relua primul tur al prezidențialelor după decizia CCR. Judecător: „În finală, ar trebui să fie un altul sau chiar alți doi"
În contextul contestației privind numărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, Curtea Constituțională a decis renumărarea acestora. Fostul judecător Cristi Danileț a explicat ce se întâmplă în cazul în care se descoperă erori semnificative în procesul de numărare a voturilor.
Renumărarea voturilor. Foto: Inquam
Potrivit lui Cristi Danileț, dacă se constată diferențe importante între numărul de voturi raportat inițial și cel real, iar aceste diferențe modifică ordinea candidaților, rezultatele vor fi anulate.
„Georgescu și Lasconi au ieșit pe primele două locuri la turul întâi al prezidențialelor. În urma unei contestații, CCR a decis renumărarea voturilor de la prezidențiale din primul tur. Să presupunem că se găsesc voturi în plus ori voturi în minus atât de multe la unii candidați că se schimbă ordinea acestora și, în finală, ar trebui să fie un altul sau chiar alți doi. În această situație, Legea nr. 370/2004 spune că SE ANULEAZĂ rezultatele și SE REIA PRIMUL TUR, nicidecum că se continuă al doilea tur cu noii candidați !" a explicat Danileț pe pagina sa de Facebook.
Conform legii, dacă numărarea voturilor este eronată și acest lucru afectează ordinea candidaților, autoritățile sunt obligate să anuleze rezultatele și să reia primul tur al alegerilor. Acesta este un proces legal prevăzut de Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României, care asigură corectitudinea și transparența procesului electoral.
Astfel, în cazul în care se constată erori semnificative în rezultatele primului tur, întregul proces va fi reluat, iar ordinea candidaților va fi regândită în funcție de voturile reale. Aceasta ar însemna că alți candidați ar putea să ajungă în turul doi, modificând considerabil cursul alegerilor.
Cristi Danileț atrage atenția asupra importanței respectării riguroase a procedurilor legale pentru a garanta validitatea alegerilor și pentru a preveni orice dispută juridică care ar putea duce la o destabilizare a procesului electoral.
La rândul lui, Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a explicat, că dacă după renumărare se constată că e vorba doar de o eroare, alegerile de duminică nu se vor repeta. Acestea se pot anula doar dacă se constată o fraudă. Numărarea greșită poate fi considerată o eroare materială, iar dacă ordinea candidaților se modifică, va fi organizat un al doilea tur cu cei care după renumărare se clasează pe primele două poziții.
„Dacă e doar o eroare de numărătoare nu se vor anula alegerile, se va merge în continuare cu o nouă listă, se schimbă ordinea pe listă. Dacă trebuie să fie pe locul 2 altcineva, va fi acela pe locul 2, dacă cineva spune că asta e numărătoarea corectă. Le-am spus din iunie să nu se joace cu alegerile, că nu le vor putea stăpâni. S-ar putea ca întreaga ordine să fie schimbată, depinde de amploarea erorii. Dacă numai voturile lui Orban sunt de vină nu cred că vor fi anulate alegerile, pentru că au fost puține”, a arătat Zegrean.
Sursa: adevarul.ro