Cum se păstrează cel mai bine roșiile proaspete timp de până la o săptămână, potrivit producătorilor

Cum se păstrează cel mai bine roșiile proaspete timp de până la o săptămână, potrivit producătorilor

Roșiile se numără printre cele mai consumate alimente, cel puțin pe timpul verii. Fie că le folosiți pentru salată sau la un sandviș apetisant, roșiile se potrivesc la aproape orice fel de mâncare.

Roșii sunt pretențioase dar pot fi păstrate mai mult timp, dacă urmăm câteva reguli. FOTO Arhivă

Roșii sunt pretențioase dar pot fi păstrate mai mult timp, dacă urmăm câteva reguli. FOTO Arhivă

Totuși, păstrarea roșiilor în condiții optime poate fi dificilă. „Când sunt gata să fie mâncate, sunt gata să fie mâncate. Nici înainte, nici după”, spune Katie Rose Seward, fermier și proprietarul Head Over Fields din Charlotte, Vermont.

Sunt unul dintre acele fructe speciale și de aceea sunt o sursă de bani pentru fermieri”, spune ea.

Desigur, s-ar putea să nu ajungi întotdeauna la magazin în ziua în care vrei să mânânci roșii . Deși le puteți transforma oricând pe cele coapte în sos de roșii, trebuie să știți cum să păstrați roșiile de vară proaspete cât mai mult timp posibil.

Alegerea roșiilor potrivite, indiferent de unde le cumpărați, nu trebuie să fie prea moi. „Nu ar trebui să se simtă ca un balon cu apă. Acesta este un semn de vânătaie”, adaugă Seward.

Dacă mâncați roșia mai târziu în cursul săptămânii, căutați o roșie mai fermă. La o piață de producători, îi poți cere fermierului să-ți aleagă roșiile pentru diferite perioade ale săptămânii.

Când faci cumpărături la magazin, este important să ții cont de faptul că aceste roșii sunt recoltate pentru transport”, spune Seward. Poate că au început deja să se coacă în tranzit, explică ea, așa că vei dori să fii puțin mai pretențios.

Indiferent când intenționați să le mâncați, asigurați-vă că roșiile au o culoare uniformă.

În ce condiții se păstrează roșiile astfel încât să rămână proaspete

Specialiștii spun că roșiile trebuie păstrate pe blatul din bucătărie la temperatura camerei, departe de lumina directă a soarelui, care le va coace.

Evitați să păstrați roșiile la frigider, deoarece acest lucru le poate face să se întărească și mai puțin aromate.

Păstrați-le departe de alte produse precum bananele și avocado, pentru că acestea un gaz numit etilenă care poate face roșiile să se coacă mai repede.

Cum se păstrează roșiile tăiate

De îndată ce tăiați o roșie, calitatea fructului va începe să se degradeze, dar dacă nu reușiți să o consumați sau să o folosiți pe toate odată, puneți-o într-un recipient ermetic și păstrați-o la frigider. Roșiile tăiate ar trebui consumate în cel mult două zile de la feliere.

Pentru a coace roșiile, veți dori în esență să urmați opusul regulilor prezentate mai sus. Păstrați-le într-un loc însorit, cu „umerii în sus”. De asemenea, puteți încerca să le plasați într-un recipient respirabil, cum ar fi o pungă de hârtie, pentru a prinde o parte din gazul etilenă. Pentru a accelera și mai mult procesul, puteți adăuga banane sau mere în pungă, care vor contribui la coacerea roșiilor.

Roșia, fruct sau legumă. Specialiștii tranșează chestiunea despre gustosul rod al pământului

Roșii de Băleni. FOTO Magda Cristian

Roșii de Băleni. FOTO Magda Cristian

Roșia ocupă cea mai mare suprafață cultivată din România. Cei mai mulți dintre noi știm că roșia este legumă, dar ea, din punct de vedere botanic, este fruct, potrivit specialiștilor.

Roșia este produsul care apare și se dezvolta din pistilul unei flori fecundate și care conține semințe. Peste tot în lume ea este considerată legumă, pentru că nu are un gust dulce.

Este regina legumelor. Este cea mai utilizată legumă, că vorbim de bulion, ketchup, roșii confiate etc. Este fructul plantei, dacă o luăm din punct de vedere botanic. Din punct de vedere comercial este legumă. La școală, elevii învață plantele și componenele botanice, și de acea pleacă de acolo cu ideea că este fruct”, a declarat, pentru Adevărul, Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii