Cum se numeşte un nou director SRI: Iohannis îl propune, Parlamentul, dominat de PSD, îl numeşte

Cum se numeşte un nou director SRI: Iohannis îl propune, Parlamentul, dominat de PSD, îl numeşte

Numirea unui nou director al Serviciului Roman de Informatii depinde, procedural, de presedintele Klaus Iohannis, dar si de adversarii sai politici, PSD, care detin majoritatea in Parlament in acest moment.

Potrivit Legii 14/1992, privind organizarea si functionarea SRI, presedintele tarii, Klaus Iohannis, este asteptat sa propuna un nou director al principalului serviciu special al Romaniei, dar acesta trebuie numit, mai departe, de Parlament, unde PSD are majoritatea, alaturi de UNPR, PC, PLR si PPDD.

De asemenea, intre Cotroceni si plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, viitorul director al SRI trebuie sa treaca si de audierea Comisiei comune a Parlamentului pentru controlul activitatii serviciului.

In acesta comisie, presedinte este deputatul PSD Georgian Pop. Alaturi de el, din comisie mai fac parte 3 liberali - Marius Octavian Popa (vicepresedinte al comisiei), Teodor Atanasiu, Cezar Preda, inca 3 PSD-isti - Sebastian Ghita, Daniel Savu si Liviu Codirla, precum si un UDMR-ist - Verestoy Attila (secretar al comisiei). Doua mentiuni: Daniel Savu a fost ofiter declarat al SRI, iar Sebastian Ghita nu mai este membru al PSD, dar face parte din grupul parlamentar social-democrat.

Comisia da un raport consultativ, de care plenul reunit al Parlamentului poate tine cont in decizia de numire sau respingere a propunerii plecate de la Cotroceni.

"Serviciul Roman de Informatii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna, la propunerea Presedintelui Romaniei, in urma audierii celui propus de catre comisia insarcinata sa exercite controlul parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii, care va prezenta un raport in fata celor doua Camere ale Parlamentului", prevede art. 23 din lege.

La numirea in functie, directorul SRI depune in fata Parlamentului un juramint: "Eu,..., jur ca voi indeplini de buna-credinta si nepartinire, in deplinul respect al Constitutiei si legilor tarii, atributiile ce-mi revin in calitate de director al Serviciului Roman de Informatii."

Rolul decisiv al Parlamentului este prevazut si de art 65 al Constitutiei Romaniei, care prevede ca in sedintele Camerei Deputatilor si Senatului se decide "numirea, la propunerea Presedintelui Romaniei, a directorilor serviciilor de informatii si exercitarea controlului asupra activitatii acestor servicii".

De asemenea, eliberarea din functie a directorului SRI se face de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea Presedintelui Romaniei sau a cel putin o treime din numarul total al deputatilor ori al senatorilor", mai prevede art 23 al Legii de functiobare a SRI.

Bineinteles, acesta prevedere este valabila daca nu este vorba de o demisie, asa cum a fost cazul lui George Maior.

Inlocuitor legal al directorului SRI este prim-adjunctul sau, functie ocupata in prezent de Florian Coldea, conform legislatiei.

"Directorul Serviciului Roman de Informatii are un prim-adjunct, care este si inlocuitorul legal al acestuia, precum si 3 adjuncti. Prim-adjunctul directorului Serviciului Roman de Informatii si adjunctii directorului au rang de secretari de stat si sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea directorului Serviciului Roman de Informatii", prvede ar. 24 al Legii 14/1992.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…