Cum se mențineau supli oamenii în anii '60: cartofi, friptură de vită și untură. E greu de crezut, dar „ceva funcționa”

Cum se mențineau supli oamenii în anii '60: cartofi, friptură de vită și untură. E greu de crezut, dar „ceva funcționa”

Șuncă, cartofi, friptură de vită, untură, chiar și prăjituri. Așa se mențineau britanicii subțiri acum șaizeci de ani, potrivit The Telegraph . Scriitoarea Lucy Denyer, care a ținut o dietă a anilor 1960, a deplâns „lipsa de legume proaspete”, arătând însă și ce ar reține pentru stilul ei de viață din obiceiurile acelor ani.

Siluete perfecte în anii 60. FOTO arhivă

Siluete perfecte în anii 60. FOTO arhivă

„Tocmai am petrecut șapte zile mâncând ca și cum aș fi fost în anii 1960 - friptură de vită, legume la conservă și toate cele - în încercarea de a vedea care ar putea fi beneficiile pentru sănătate. Și, deși există unele lucruri pe care cu siguranță nu le voi continua în viața mea din secolul XXI (o lipsă de legume proaspete și pâine prăjită la aproape fiecare masă), există alte obiceiuri pe care cu siguranță le voi continua”, a mărturisit Lucy Denyer.

„Este evident că făceau ceva bine”

Deși pare greu de crezut, britanicii reușeau să se mențină în formă cu o astfel de dietă (la fel ca, probabil, și alte naționalități). La sfârșitul anilor 1950, un bărbat cântărea în medie puțin peste 65 kg, iar o femeie avea, în medie, 55 kg).

„Este evident că făceau ceva bine. În anii 1960, doar 1% dintre bărbații și 2% dintre femeile din Anglia erau considerați obezi, în comparație cu procentul actual de 25,2% dintre bărbați și 26% dintre femei”, arată autoarea experimentului.

Până în 2021, bărbatul și femeia medie cântăreau 85,1 kg, respectiv, 71,8 kg, potrivit sursei citate.

Cea mai mare diferență între atunci și acum ar fi, în primul rând, tipul de alimente pe care oamenii le consumau și, în al doilea rând, cantitatea acestora.

În plus, deși consumul de zahăr de atunci era mult mai mare decât în prezent, 503 g pe săptămână pe persoană, comparativ cu 1,8 kg consumate pe an de o persoană, în prezent, existau puține alimente procesate.

Se găseau cutii de conserve, nu și mezeluri și alte alimente ultraprocesate care abundă acum pe piață.

În prezent, 57% din caloriile noastre provin din alimente ultraprocesate, în timp ce în anii 1960 aportul lor era neglijabil.

Pâine și unt, cartofi și budincă de seu

Cele mai multe alimentele erau destul de simple, din carne și două legume, și gătite de la zero. Carbohidrații amidonoși - cartofii, pâinea, budinca de seu - erau un element de bază în orice meniu.

Britanicii din anii '60 consumau preponderent carne roșie (puiul era un lux scump) sau prelucrată (cârnați de casă, șuncă etc), iar resturile constituiau următoarea masă.

Legumele proveneau fie din cutiile de conserve, fie din propria gospodărie sau erau obținute de la legumicultori: mazăre, morcovi, varză, dovlecei.

Important de menționat este că porțiile erau mai mici; dimensiunea medie a farfuriei era de 23 de centimetri, iar bolurile aveau un diametru modest. O porție de carne cântărea aproximativ 100 g.

În plus, oamenii erau mult mai puțin sedentari atunci.

„Ca gospodină, aș fi fost în picioare la cumpărături, gătit sau făcut curățenie în cea mai mare parte a zilei și aș fi călătorit mai degrabă pe jos sau cu autobuzul decât cu mașina. În 1967, mai mult de trei sferturi (77%) dintre adulți au declarat că mergeau pe jos cel puțin o jumătate de oră în fiecare zi, față de doar 42% în 2010”, arată Lucy Denyer în telegraph.co.uk.

Scriitoarea a descris o parte din experiența ei.

„Am descoperit că dacă mâncam pâine prăjită sau un ou, la prânz nu îmi mai era atât de foame și eram mulțumită de porția mai mică. Nu m-aș fi așteptat niciodată ca trei cartofi prăjiți reci și o mână de mazăre la conservă să conteze ca un prânz satisfăcător. Într-o zi <<copioasă>> eram foarte fericită să mănânc doar un cârnat și o porție mică de piure (am găsit o farfurie de epocă de mărime potrivită pentru a-mi păstra porțiile corespunzătoare) - iar budinca de la sfârșit rotunjea întotdeauna lucrurile frumos”.

„Sunt câteva lucruri pe care le voi lua cu mine: porții mai mici”

Autoarea experimentului mărturisește că nu a reușit să slăbească decât foarte puțin, și consemnează, ca bile negre, foarte puțină varietate în ceea ce privește alimentele vegetale și lipsa de Omega-3 , dar menționează și ce ar reține din acel stil de alimentație.

Dar sunt câteva lucruri pe care le voi lua cu mine: porții mai mici (...). Nescafé cu lapte din cutie este o alternativă perfect respectabilă (și mult mai ieftină) la un latte plin de calorii pentru consumul zilnic, iar un pahar de vin este mai bun ca răsfăț ocazional (nu voi trece la sherry). De asemenea, copiii mei ar fi încântați să continue cu ritualul zilnic al budincii. Dar sunt foarte bucuroasă că am un frigider și acces la o gamă largă de fructe și legume proaspete”, concluzionează autoarea experimentului, potrivit telegraph.co.uk .

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…