Cum se guvernează în România: De când nu şi-a mai dus un premier mandatul la final
Odată cu rotativa guvernamentală și depunerea demisiei din fruntea Guvernului, mandatul lui Nicolae Ciucă se va înscrie în lunga listă premieri fără mandat întreg care s-au succedat în ultimii ani în fruntea Executivului român.
În ultimii ani, premierii care au depășit un an de mandat au fost, pe lângă actualul prim-ministru Nicolae Ciucă, Ludovic Orban (fost şef PNL), Viorica Dăncilă (fostă şefă PSD), Dacian Cioloș și Victor Ponta.
Dacian Cioloș a fost numit ca urmare a demisiei guvernului Ponta în contextul scandalului Colectiv, iar Viorica Dăncilă a ajuns premier după demisia guvernului Tudose, care a preluat frâiele guvernării după demiterea lui Sorin Grindeanu printr-o moțiune de cenzură votată chiar de PSD.
Cei mai puțin norocoși, care nu au reușit să ducă nici un an întreg de mandat, au fost liberalul Florin Cîțu, fost președinte al PNL, şi social-democrații Mihai Fifor (interimar), Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Sorin Cîmpeanu (interimar) și Răzvan Ungureanu.
Mandate cârpite
Ultimul premier care a reușit să strângă un mandat întreg, însă fragmentat, a fost liderul liberal Emil Boc, în perioada 2008-2012. A fost demis prin moțiune de cenzură în 2009 după retragerea social-democraților de la guvernare, odată cu alegerile prezidențiale din acel an, în contextul în care în prima formulă Guvernul era alcătuit dintr-o coaliție PDL-PSD. A revenit în fruntea Guvernului Boc 2, continuând guvernarea în coaliție cu Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR).
Un alt premier care a „lipit” un mandat întreg a fost Călin Popescu Tăriceanu, în perioada 2004-2008, însă tot cu o pauză, fiind nevoit să vină în Parlament cu o nouă formulă de guvernare. Și fostul social-democrat Victor Ponta a reușit să strângă un mandat, fiind reinstituit în funcție odată cu alegerile din 2012, după ce ireluase guvernarea în urma căderii guvernului Ungureanu.
Ultimul mandat întreg a început în anul 2000
Ultimul care a reușit să ducă mandatul de prim-ministru fără întreruperi a fost Adrian Năstase. Astfel, ultimul mandat întreg, fără pauze, a început în anul 2000. De atunci, la conducerea Executivului român s-au succedat mai multe numiri, mai mult sau mai puțin norocoase.
Cabinete dărâmate prin moțiune de cenzură
Doi dintre premierii fără nici un an de mandat, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, au renunțat la guvernare ca urmare a neînțelegerilor cu fostul șef PSD Liviu Dragnea, în timp ce Sorin Cîmpeanu și Mihai Fifor au fost numiți premieri interimari. Cabinetul condus de Răzvan Ungureanu a fost cel de-al doilea cabinet de după Revoluție demis printr-o moțiune de cenzură în Parlament, primul fiind cel condus de Emil Boc.
Guvernul Grindeanu a căzut ca urmare a unei moțiuni de cenzură, după ce actualul ministru al Transporturilor refuzat să demisioneze în urma unor probleme cu fostul șef de partid Liviu Dragnea. Și Executivul condus de Viorica Dăncilă a fost destituit prin moțiune de cenzură, urmat de un cabinet liberal, cel condus de Ludovic Orban.
Ultimul Guvern demis până acum printr-o moțiune de cenzură a fost cabinetul Cîțu. Moțiunea de cenzură a obținut atunci cel mai mare număr de voturi favorabile decât orice altă moţiune de cenzură împotriva unui cabinet de până acum, la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare.
Sursa: adevarul.ro