Cum se explică numărul mare de cazuri de COVID-19, pe timp de vară, comparativ cu 2020 şi 2021

Cum se explică numărul mare de cazuri de COVID-19, pe timp de vară, comparativ cu 2020 şi 2021

În primul rând, potrivit analizei Main News, cifrele arată total diferit. Pe 27 iulie 2022 am ajuns la 9.802 cazuri, în timp ce în 2021 erau doar 175 de cazuri, iar în 2020 1.104 cazuri. Şi marţi, 26 iulie, situaţia a arătat o creştere accelerată, prin cele aproximativ 12.000 de cazuri de COVID-19. Doar 84 de cazuri erau în 2021, iar în 2020 erau 1.120 de cazuri.

„După doi ani şi jumătate de pandemie am putut observa că nu este relevant momentul calendaristic pentru evoluţia unui nou val de infectări. Mai relevantă în acest sens este situaţia fiecărei ţări în parte, în ce moment al unui val pandemic se află. La noi s-a potrivit ca acum în vară să ne aflăm pe o tendinţă de creştere masivă care se va diminua, probabil, la jumătatea lunii august, începutul lunii septembrie, când numărul noilor infectări zilnice se va micşora. În plus, oamenii nu mai au restricţii, iar această tulpină se transmite mult mai uşor. Din fericire avem, în general, forme uşoare. Oricum, trebuie să găsim o soluţie pentru o mai bună gestionare a procesului de evaluare a pacienţilor noi infectaţi pentru că centrele se pot aglomera şi acest lucru vine cu un disconfort pentru oameni”, a declarat pentru „Adevărul” Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balş” din Bucureşti,

Cercetătorul Octavian Jurma a precizat, la rândul său, pentru Main News, că sunt mai mulţi factori care stau la baza acestor diferenţe.În primul rând, că nu există nicio măsură restrcitivă, iar aici în primul rând este vorba de măsura referitoare la purtarea măştilor.

Un al doilea motiv este legat de transmiterea într-o perioadă mult mai rapidă a Omicron, faţă de Delta. Adică, dacă înainte era vorba de petrecerea a un sfert de oră în apropierea cuiva, acum doar câteva minute sunt suficiente pentru a lua de la o persoană infectată COVID-19.

Un al treilea motiv identificat este problema temperaturilor ridicate. Din cauza caniculei, o parte a celor ieşiţi în oraş preferă spaţiile închise, nu terasele, deci stau într-un mediu care favorizează circulaţia virusului.

Nu în ultimul rând, rata de vaccinare a scăzut foarte mult. Oamenii nu mai merg pentru un booster, iar efectele vaccinului făcut toamna trecută sau în iarnă tind să se ducă. Inclusiv Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a recomandat un nou vaccin, al patrulea, după ce va fi adaptat la ultimele tulpini.

Potrivit celei mai recente informări săptămânale privind vaccinarea împotriva COVID-19, din data de 20 iunie, 8.114.104 de persoane s-au vaccinat cu schemă completă, iar doza booster a fost administrată pentru 2.610.752 de cetăţeni.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...