Cum se diagnostichează și cum se scot corect alunițele problematice. Când e bine să mergem de urgență la medic

Cum se diagnostichează și cum se scot corect alunițele problematice. Când e bine să mergem de urgență la medic

Orice persoană are alunițe și, de obicei, ele sunt inofensive și nu trebuie să ne îngrijoreze. Cu toate acestea, alunițele se pot modifica în timp și pot deveni periculoase.

shutterstock 2046793742 jpg

Dacă observăm modificări ale alunițelor, trebuie să consultăm un specialist FOTO Shutterstock

Conform statisticilor, fiecare persoană are, în medie, între 10 și 40 de alunițe pe suprafața corpului. În general, acestea sunt inofensive, dar pot deveni periculoase, chiar maligne, în special din cauza expunerii la ultraviolete. Important este să le monitorizăm, iar dacă observăm modificări de culoare, formă sau dimensiune să consultăm un specialist.

Potrivit chirurgului estetician Iancu Morad, alunițele sunt mici leziuni ale pielii. Ele reprezintă o grupare de melanocite, celule care produc melanină. Melanina este pigmentul care dă culoarea pielii. Acești nevi pigmentari, cunoscuți sub numele de alunițe, sunt, în general, de culoare maronie, dar există și cazuri în care ele pot avea o nuanță foarte închisă sau una deschisă, aproape de cea a pielii. Pot fi plate sau pot apărea sub forma unor excrescențe. Ele sunt, de obicei, rotunde sau ovale și au o margine netedă.

Alunițele se pot înmulți pe corp, ori să își modifice forma sau dimensiunea, iar acest lucru trebuie să ne trimită la medic pentru o dermatoscopie amănunțită și un diagnostic sigur. Dacă este nevoie, alunițele, denumite medical nevi pigmentari, trebuie extirpate cu grijă de către medicul chirurg. E foarte important să existe o colaborare foarte strânsă între medicul dermatolog și medicul chirurg care efectuează această excizie pentru a avea în final o intervenție reușită și, mai ales, pentru sănătatea pacientului”, explică medicul Iancu Morad.

Expunerea la soare crește numărul de alunițe

Cauzele apariției alunițelor sunt multiple. Pe unele le avem din naștere, altele apar odată cu înaintarea în vârstă. Studiile de specialitate arată că oamenii care se expun foarte des la soare au mai multe alunițe decât cei ce nu fac acest lucru sau îl fac rar.

Majoritatea alunițelor apar în prima parte a vieții, până în jurul vârstei de 20 de ani. Cu toate acestea, ele pot continua să apară până la vârsta mijlocie. În special cele care apar după vârsta de 20 de ani trebuie examinate de un medic dermatolog. De asemenea, trebuie să ne adresăm de urgență medicului dacă o aluniță cauzează mâncărime, senzație de arsură sau durere, dacă ea sângerează, prezintă o crustă aspră și dacă își schimbă culoarea, dimensiunea sau forma”, spune medicul chirurg estetician Mihai Predescu.

Potrivit specialistului, excizia unei alunițe se poate realiza, la cererea medicului dermatolog, atunci când există suspiciunea că ea poate fi canceroasă. De asemenea, poate fi făcută la cererea pacientului atunci când alunița îl deranjează fie din punct de vedere estetic, fie că se află într-o zonă în care se irită constant prin frecarea de marginile hainelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…