Cum scazi tensiunea arterială fără pastile. Metodele care funcționează cu adevărat: „Au eficiență destul de mare“
Există câteva metode care ajută la scăderea tensiunii arteriale fără a lua medicamente. Dacă sunt efectuate corect, exercițiile de relaxare contribuie la reglarea tensiunii. Pe lângă acestea, mai sunt câțiva factori care contribuie decisiv la o stare optimă de sănătate.
Hipertensiunea este atunci când valoarea de pe aparatul de tensiune arată peste 140/90 mmHg, iar cel mai grav stadiul este atunci când aveți tensiunea peste 180/110 mmHg. Deși este cunoscut că doar medicamentele pot scădea tensiunea rapid, mai sunt variante pe termen lung care ajută.
„Exercițiile de relaxare au o eficiență destul de mare, dacă știți să le efectuați corect. În acest caz puteți apela la exerciții de respirație – inspirați timp de 4-5 secunde, țineți aerul 4-5 secunde, expirați în 4-5 secunde, iar apoi țineți pe pauză respirația 4-5 secunde până la un următorul inspir. Respirați liniștit, prelung și profund”, se arată pe site-ul med.ro
Dacă aveți simptome severe din cauza tensiunii mari, precum: dureri de cap, tulburări de vedere, amețeli, senzație de furnicături, dureri în piept care iradiază sau nu spre brațul stâng, senzație de greață și vărsături, trebuie să vă prezentați de urgență la spital sau să chemați ambulanța. Acestea pot fi semne de complicații severe, nu trebuie să așteptați acasă să vă reveniți.
Exercițiile fizice și pierderea în greutate, pe primul loc
Pentru a nu ajunge într-o astfel de situație, este recomandat să țineți cont de câteva obiceiuri sănătoase care țin sub control tensiunea arterială.
O analiză a mai multor studii raportează că dietele de pierdere în greutate au redus tensiunea arterială cu o medie de 3,2 mm Hg diastolică și 4,5 mm Hg sistolică.
Creșterea în greutate crește riscul de hipertensiune arterială. În cazul persoanelor supraponderale, s-a demonstrat că pierderea în greutate scade tensiunea arterială cu până la 10 mm Hg.
De asemenea, exercițiile fizice aerobice și de rezistență pot reduce semnificativ tensiunea arterială, în special în cazul bărbaților.
Pe măsură ce vă creșteți în mod regulat ritmul cardiac și respirator, în timp, inima dumneavoastră devine mai puternică și pompează cu mai puțin efort. Medicii recomandă 90-150 de minute de activitate fizică moderată pe parcursul săptămânii sau cel puțin 30 – 40 de minute în fiecare zi, timp de cel puțin 5 zile pe săptămână, arată sursa citată mai sus.
Somnul de 8 ore face minuni
Tulburările de somn sunt o altă cauză a creșterii tensiunii arteriale. Dacă nu dormiți suficient, cele 7-8 ore recomandate pe noapte, problemele de sănătate nu vor întârzia să apară.
Dormitul regulat mai puțin de 5 ore pe noapte a fost legat de un risc semnificativ de hipertensiune arterială pe termen lung și de multe alte boli amenințătoare de viață.
Limitarea consumului de cafea este un alt pas important pentru reducerea hipertensiunii.
Cafeaua crește tensiunea arterială pentru aproximativ 15-20 de minute după consum, însă este îndejjuns dacă în acele minute ajungeți la o tensiune de peste 140/90 mmHg.
Sursa: adevarul.ro