Cum să trăiești până la 100 de ani. Secretele logenvității, explicate de un reputat medic în mod științific

Cum să trăiești până la 100 de ani. Secretele logenvității, explicate de un reputat medic în mod științific

Toleranța mare la stres, alimentația echilibrată și viața activă sunt principalele ingredinte ale longevității. Medicull Waclaw Kroczek din Polonia a explicat pentru „Adevărul” care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinim pentru o viață cât mai lungă și de calitate.

De noi depinde cât suntem sau nu de longevivi FOTO Adevărul

De noi depinde cât suntem sau nu de longevivi FOTO Adevărul

În lume există aproximativ 722.000 de oameni care au ajuns sau au depășit vârsta de 100 de ani. România se află pe locul 33 în Europa ca speranță de viață, cu o medie de 77.8 ani. Specialiștii spun însă că, pe lângă factorii genetici și de mediu, printre care și clima, longevitatea depinde foarte mult de noi. Adică de cum decidem să ne trăim viața. Medicul polonez Waclaw Kroczek de la Research Fellow, Gerontology Research Group, invitat la conferința națională „Harta Logevității din România", organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu, la Academia Română , pe 9 octombrie, a precizat pentru Adevărul care sunt, pe baza documentării științifice a super-centenarilor, condițiile posibile pentru o viață mai lungă.

Stresul, principalul inamic al longevității

Din start, specialistul polonez spune că stresul este cel care ne omoară cu zile. Dacă vrem să trăim mai mult, trebuie să avem o atitudine optimistă asupra lumii, vieții și a tuturor întâmplărilor, chiar și traumatice, cărora trebuie să le facem față. „Trebuie să evităm stresul. Atât cât se poate în lumea în care trăim. Să facem tot posibilul să reducem nivelul de stres, mai degrabă și să avem o atitudine mai pozitivă”, spune Waclaw Kroczek.

Acesta își bazează afirmațiile și pe faptul că majoritatea centenarilor, adică a celor care au trecut de vârsta de 100 de ani, au avut o atitudine aparte față de stres. Pe scurt, au devenit imuni la stres. Toate evenimentele traumatice prin care au trecut, în special războiul dar și perioadele de foamete sau prigoană, nu i-au îngenuncheat. Din contră i-au făcut să-și reinventeze viața în permanență.

”Imunitatea la stres, este un factor al logenvității menționat de toți super-centenarii. Aceștia au tendința să nu-și bată capul foarte tare cu probleme zilnice, nu fac tragedie din orice. Stabilitatea lor emoțională, psihică, nu este ușor de zdruncinat, aproape deloc. Au experimentat un fenomen numit creștere post-traumatică. Trăind perioade traumatice, stresante, s-au întărit atât de mult, încât nimic nu ar putea să-i mai destabilizeze, să-i afecteze. Asta contribuie enorm la sănătatea lor psihologică , ajutându-i să ajungă la vârste foarte înaintate”, adaugă specialistul polonez. Practic, prin acest fenomen de creștere post-traumatică are loc o transformare psihologică pozitivă apărută în urma unor situații traumatice sau dificile. Un soi de optimism irecuperabil în orice situație.

Alimentație echilibrată, odihnă și o viață ordonată

Totodată, o altă componentă cheie este alimentația echilibrată și sănătoasă. Adică să ne hrănim cu cantiți moderate de mâncare și care să cuprindă nutrienții de care are nevoie organismul nostru. De obicei, super-centenarii au mâncat toată viața alimente sănătoase, naturale și nu în cantități mari. În general, arată specialiștii, este vorba despre o viață ordonată, echilibrată, cu mâncare sănătoasă, dar și odihnă. Trezitul devreme și o rutină zilnică sunt și ele pe lista longevității.

Ar trebui să avem o dietă moderată și echilibrată. Hrana noastră trebuie să conțină toți nutrienții de care avem nevoie. Este importantă o disciplină a vieții, trezitul devreme, culcatul devreme. Și să menținem pe cât posibil aceleași ore ale activităților zilnice, un program. Este important să ne odihnim după muncă”, precizează Waclaw Kroczek.

Implicarea socială și activitatea fizică moderată

Importantă este și activitatea fizică. De altfel, sportul este una dintre cele trei ingrediente principale ale longevității, alături de reducerea stresului și alimentația echilibrată. Super-centenarii au avut parte de activitatea fizică. În special, de muncă, dacă ne referim la România. Specialiștii spun însă că cea mai bună este activitatea fizică moderată, nu excesivă, și potrivită vârstei noastre.

„Este important să avem o activitate fizică moderată, să evităm activitatea fizică extremă. Să facem mișcare și să ne menținem fizic activi. Cei care ajung la vârsta de peste 100 de ani, au o activitate fizică regulată, o viață activă”, precizează doctorul polonez. În plus, persoanele foarte longevive sunt active și din punct de vedere psihologic, implicate social și mențin contactul cu familia. Au, așa cum spune și doctorul Waclaw Kroczek, legături puternice cu familia. ”Longevitatea lor se datorează și grijii și iubirii generației tinere. Nu este deloc de neglijat acest fapt”, spune acesta.

Organizația reprezentată de doctorul Waclaw Kroczek este autoritate mondială în validarea științifică a vârstei și cel mai important autoritatea care validează super-centenarii, partener al Guinnes World Record .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 Când candidezi doar la prostie, nu la președinție...

3 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

4 Așa o fi?

5 Fosta judecătoare de la CCR Simona-Maya Teodoroiu a murit la doar 55 de ani