Cum să-ți verifici gratuit sănătatea intestinală cu un test simplu. Porumbul dulce îți dezvăluie riscurile ascunse

Cum să-ți verifici gratuit sănătatea intestinală cu un test simplu. Porumbul dulce îți dezvăluie riscurile ascunse

Sănătatea intestinelor joacă un rol esențial în bunăstarea generală. Un microbiom divers – adică un echilibru variat de bacterii și alte microorganisme din intestinul subțire și colon – este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și artrită.

Un știulete de porumb Foto Arhiva Adevărul

Timpul de la consum până la apariția porumbului în scaun = timpul de tranzit intestinal Arhiva

Nu este de mirare că industria produselor pentru sănătatea intestinală este în plină expansiune, având o valoare de 50 de miliarde de euro la nivel global. Supermarketurile sunt pline de alimente și suplimente „prietenoase cu intestinul”, iar testele costisitoare care promit să-ți analizeze microbiomul devin din ce în ce mai populare.

Totuși, există o metodă simplă și gratuită prin care îți poți verifica sănătatea digestivă acasă – și ai nevoie doar de o conservă de porumb dulce. Acest test îți permite să afli timpul de tranzit intestinal, relatează The Telegraph.

„Timpul de tranzit intestinal reprezintă durata necesară pentru ca alimentele să parcurgă sistemul digestiv , de la ingerare până la eliminare. Este o metodă simplă și eficientă de a evalua funcționarea intestinului”, explică dr. Emily Leeming, specialist în microbiom, nutriționistă și autoarea cărții Genius Gut.

Un timp de tranzit prea rapid sau prea lent poate influența tipurile de microorganisme care se dezvoltă în intestin și substanțele pe care acestea le produc, având un impact pozitiv sau negativ asupra sănătății .

Un studiu având drept co-autor pe dr. Leeming a arătat că un timp de tranzit intestinal sănătos este asociat cu un microbiom divers și este un indicator mai precis al sănătății generale decât frecvența sau consistența scaunelor.

Iată cum îți poți testa propriul timp de tranzit!

Cum se face testul cu porumb dulce

Începe prin a evita consumul de porumb dulce timp de o săptămână sau două, pentru a te asigura că intestinul tău nu conține acest aliment. Apoi, mănâncă o porție de porumb dulce – aproximativ trei linguri mari, un știulete întreg sau două jumătăți de știulete.

„Notează momentul în care îl consumi, având grijă să nu mesteci prea mult boabele, pentru a le putea observa ulterior. Apoi, monitorizează-ți scaunul în zilele următoare și notează când observi din nou porumbul”, recomandă dr. Leeming.

Timpul care trece între consumul porumbului dulce și momentul în care îl vezi în scaun reprezintă timpul de tranzit intestinal.

Deși nu există un „timp ideal” considerat sănătos, media este de aproximativ 24 de ore, iar un interval între 14 și 58 de ore este considerat normal, spune dr. Leeming.

„Este important de menționat că aceasta nu este o măsurătoare perfectă. Așadar, dacă durează două zile, timpul tău de tranzit intestinal nu va fi exact de două zile, dar poate fi o indicație utilă”, atrage atenția Nick Ilott, cercetător principal și bioinformatician la Oxford Centre for Microbiome Studies.

Dacă nu îți place porumbul dulce, o altă variantă este să prepari brioșe, adăugând colorant albastru în compoziție. Ulterior, vei putea observa colorantul în scaun.

Ce înseamnă rezultatul tău

Patru ore

Dacă timpul între consumul de porumb dulce și momentul în care îl observi în scaun este de doar patru ore, acest lucru indică un timp de tranzit rapid și scurt, ceea ce sugerează că ai diaree, explică dr. Leeming: „Aceasta poate însemna că organismul tău nu absoarbe corect nutrienții și că microbiomul tău intestinal este dezechilibrat”.

Este posibil să experimentezi și simptome neplăcute, precum balonare și disconfort, cauzate de producerea de gaze de către microbi din cauza lipsei de nutrienți, spune Ilott.

„Dacă timpul de tranzit este rapid (între 4 și 12 ore), există și riscul de deshidratare”, avertizează el.

Timpul de tranzit poate varia în funcție de ce ai mâncat, menționează dr. Leeming. De asemenea, un timp de tranzit rapid poate fi cauzat de factori precum anxietatea, boala inflamatorie intestinală sau sindromul intestinului iritabil. „Dacă observi simptome intestinale anormale, este important să consulți un medic”, subliniază Ilott.

24 de ore

„Acesta este un interval sănătos”, explică dr. Leeming. Studiul său a arătat că un timp de tranzit intestinal sănătos este legat de o stare generală de sănătate mai bună, reacții mai bune la alimente și o cantitate mai mică de grăsime viscerală (tipul de grăsime care se acumulează adânc în abdomen și crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral).

„Probabil că ai o dietă bogată în fibre , iar microbiomul tău intestinal este mai sănătos decât al celor cu un timp de tranzit foarte scurt sau foarte lung, de peste 58 de ore”, adaugă ea.

58 de ore

Dacă durează mai mult de 58 de ore până când porumbul apare în scaun, înseamnă că ai un timp de tranzit intestinal lung și lent, explică dr. Leeming: „Aceasta sugerează că microbiomul tău intestinal este mai puțin sănătos. Probabil că bacteriile intestinale nu primesc suficientă fibră și nu pot produce molecule benefice”.

Dacă fibrele nu ajung frecvent în intestin, microbiomul începe să consume proteine, ceea ce poate duce la balonare și inflamație.

Dr. Leeming și echipa sa au descoperit că timpii de tranzit lungi sunt asociați cu un microbiom intestinal mai puțin sănătos și cu o acumulare mai mare de grăsime viscerală în jurul organelor.

Cum să îmbunătățești timpul de tranzit intestinal

Indiferent dacă timpul tău de tranzit intestinal este prea scurt sau prea lung, o alimentație mai bogată în fibre ar putea fi soluția, explică dr. Leeming: „Fibrele ajută la încetinirea tranzitului rapid și la accelerarea celui lent. Doar 7% dintre persoanele din Marea Britanie consumă cantitatea recomandată de 30 g de fibre pe zi”. Deși datele exacte pentru România nu sunt disponibile, este posibil ca situația să fie similară. Creșterea consumului de alimente bogate în fibre este esențială pentru îmbunătățirea sănătății digestive și generale.

De fapt, consumul mediu este de doar 18 g. Cele mai bogate surse de fibre sunt fasolea , cerealele integrale, nucile și semințele, iar legumele și fructele sunt, de asemenea, surse excelente.

Pentru a crește aportul de fibre, „înlocuiește pâinea obișnuită cu pâine de secară care conține 7 g de fibre pe felie, și adaugă o mână de nuci și semințe în gustările tale zilnice”, sugerează dr. Leeming.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți, așa era structurată Geția, „noua Românie” pe care Rusia o punea la cale cu trădătorii reținuți de DIICOT / Sfat al înțelepților, Consiliu al bă…

2 VIDEO Ce aveți în imagine câștigă 14.300 de euro pe lună de la statul român

3 „La un milion, două de români putem să radem tot, având binecuvântarea Rusiei”

4 ALERTĂ Primele imagini „cu lotul Geția”

5 „Generalul Theodoru e omul GRU” / Un cunoscut ofițer român îl atacă dur la veteranul pro-Georgescu, acuzat de trădare