Cum să-ți faci o detoxifiere completă. Trucuri care te vor ajuta
Corpul este bine echipat cu tot ce are nevoie pentru a elimina toxinele. Cu toate acestea, în unele situații organismul se „bucură” de o mână de ajutor. Sunt lucruri simple pe care le putem face pentru a ne detoxifia organismul.
Sfaturi pentru etoxifiere FOTO Shutterstock
Detoxifierea este un cuvânt pe care-l auzim frecvent în ultima vreme, fiind aproape o modă să ne detoxifiem. Dar când e vorba despre săntatea noastră, asta nu ar trebui să ne influențeze.
De obicei, detoxifierea implică o dietă anume sau utilizarea unor anume alimente ori produse speciale, care pretind că ne scapă corpul de toxine, ne vor îmbunătăți astfel sănătatea și ne vor ajuta să pierdem în greutate.
Corpul nu are nevoie, de fapt, de diete speciale sau de suplimente scumpe pentru a elimina toxinele. Dar unele strategii pot ajuta la întinerirea sistemului natural de detoxifiere a organismului.
Cum să-ți fac o detoxifiere sănătoasă
Așadar, deși dietele de detoxifiere nu fac nimic din ceea ce corpul nu poate face în mod natural pe cont propriu, puteți optimiza sistemul natural de detoxifiere al organismului, arată Health Line .
1. Limitați alcoolul
Ficatul metabolizează peste 90% din alcoolul consumat. Enzimele hepatice metabolizează alcoolul în acetaldehidă, o substanță chimică cunoscută ca fiind cancerigenă . Recunoscând acetaldehida ca fiind o toxină, ficatul o transformă într-o substanță inofensivă numită acetat, pe care o elimină din organism.
În timp ce studiile observaționale au arătat că un consum de alcool scăzut până la moderat este benefic pentru sănătatea inimii, consumul excesiv de alcool poate cauza multe probleme de sănătate
2. Concentrați-vă asupra somnului
Asigurarea unui somn de calitate adecvată în fiecare noapte este o necesitate pentru a susține sănătatea organismului și sistemul natural de detoxifiere.
Somnul permite creierului să se reorganizeze și să se reîncarce, precum și să elimine deșeurile toxice secundare care se acumulează pe parcursul zilei.
Unul dintre aceste deșeuri este o proteină numită beta-amiloid, care contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer.
3. Beți mai multă apă
Apa face mult mai mult decât să vă potolească setea. Reglează temperatura corpului, lubrifiază articulațiile, ajută la digestie și la absorbția nutrienților și detoxifică organismul prin eliminarea deșeurilor.
Celulele corpului trebuie să se repare continuu pentru a funcționa în mod optim și să descompună substanțele nutritive pentru ca organismul să le folosească drept energie.
4. Reduceți aportul de zahăr și de alimente procesate
Cercetările asociază consumul ridicat de alimente zaharoase și foarte procesate cu obezitatea și de alte boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul.
Aceste boli împiedică abilitatea organismului de a se detoxifia în mod natural prin afectarea organelor care joacă un rol important, cum ar fi ficatul și rinichii.
De exemplu, consumul ridicat de băuturi zaharoase poate provoca ficat gras, o afecțiune care are un impact negativ asupra funcției hepatice.
5. Consumați alimente bogate în antioxidanți
Antioxidanții protejează celulele împotriva daunelor provocate de moleculele numite radicali liberi. Stresul oxidativ este o afecțiune care rezultă din producția excesivă de radicali liberi.
Organismul produce în mod natural aceste molecule pentru procesele celulare, cum ar fi digestia. Cu toate acestea, alcoolul, fumatul, o dietă săracă în nutrienți și expunerea la poluanți pot produce radicali liberi în exces.
Aceste molecule cauzează daune unei serii de celule. Cercetările sugerează că daunele provocate de radicalii liberi joacă un rol în afecțiuni precum demența, bolile cardiace, bolile hepatice, astmul și anumite tipuri de cancer.
6. Consumați alimente bogate în prebiotice
Sănătatea intestinului este importantă pentru a menține sănătos sistemul de detoxifiere. Celulele intestinale au un sistem de detoxifiere și excreție care protejează intestinul și organismul de toxinele dăunătoare, cum ar fi substanțele chimice.
O sănătate intestinală bună începe cu prebioticele, un tip de fibre care hrănesc bacteriile bune din intestinul dumneavoastră, numite probiotice. Cu prebioticele, bacteriile bune pot produce nutrienți numiți acizi grași cu lanț scurt, care sunt benefici pentru sănătate.
Utilizarea antibioticelor, igiena dentară precară și calitatea dietei pot modifica echilibrul bacterian din intestin.
7. Diminuați consumul de sare
Pentru unele persoane, detoxifierea este un mijloc de a elimina excesul de apă. Consumul de prea multă sare poate face ca organismul să rețină lichid în exces, mai ales dacă aveți o afecțiune care afectează rinichii sau ficatul - sau dacă nu beți suficientă apă.
Deși poate părea contraintuitiv, creșterea aportului de apă este una dintre cele mai bune modalități de a elimina excesul de apă din cauza consumului de prea multă sare.
Asta pentru că atunci când consumați prea multă sare și prea puțină apă, corpul eliberează un hormon antidiuretic care vă împiedică să urinați și, prin urmare, să vă detoxifiați.
8. Menține-ți-vă activi
Exercițiile fizice regulate - indiferent de greutatea corporală - sunt asociate cu o viață mai lungă și cu un risc redus de multe afecțiuni și boli, inclusiv diabetul de tip 2, bolile de inimă, hipertensiunea arterială și anumite tipuri de cancer. Deși există mai multe mecanisme care stau la baza beneficiilor exercițiilor fizice pentru sănătate, reducerea inflamației este un punct cheie.
În timp ce o anumită inflamație este necesară pentru recuperarea în urma unei infecții sau pentru vindecarea rănilor, o inflamație prea mare slăbește sistemele organismului și favorizează apariția bolilor.
Prin reducerea inflamației, exercițiile fizice pot ajuta sistemele organismului - inclusiv sistemul de detoxifiere - să funcționeze corect și să vă protejeze împotriva bolilor.
9. Alte sfaturi utile pentru detoxifiere
- Deși nicio dovadă actuală nu susține utilizarea dietelor de detoxifiere pentru eliminarea toxinelor din organism, anumite schimbări alimentare și practici de stil de viață pot ajuta la reducerea încărcăturii de toxine și la susținerea sistemului de detoxifiere al organismului.
- Consumați alimente care conțin sulf. Alimentele bogate în sulf, cum ar fi ceapa, broccoli și usturoiul, îmbunătățesc excreția metalelor grele, cum ar fi cadmiul.
- Încercați chlorella. Chlorella este un tip de alge care are multe beneficii nutriționale și poate spori eliminarea toxinelor precum metalele grele, conform studiilor pe animale.
- Aromatizați mâncărurile cu coriandru. Cilantrul îmbunătățește excreția anumitor toxine, cum ar fi metalele grele precum plumbul și substanțele chimice, inclusiv ftalații și insecticidele.
- Alegerea unor produse de curățare naturale, precum oțetul și bicarbonatul de sodiu, în locul agenților de curățare comerciali, poate reduce expunerea dumneavoastră la substanțe chimice potențial toxice.
- Alegeți îngrijirea naturală a corpului. Folosirea deodorantelor naturale, a fardurilor, a cremelor hidratante, a șampoanelor și a altor produse de îngrijire personală poate, de asemenea, să vă reducă expunerea la substanțe chimice.
Sursa: adevarul.ro