Cum să prepari carnea și cârnații la garniță. Delicioasa rețetă tradițională cu usturoi
Bunicii și străbunicii noștri păstrau în garniță untura, carnea și cârnații. O metodă bună de conservare care încă se mai păstrează pentru gustul inconfundabil al cărnurilor astfel păstrate.
Carne la garniță. FOTO Facebook Carne La Garniță Tradițională
Dacă vrei să te întorci la gustul copilăriei, încearcă prepararea cărnii și cârnaților la garniță după o rețetă tradițională.
„Pentru a face cea mai bună carne la garniță ai nevoie de: cinci kilograme de carne macră, trei kilograme de cârnați de casă, untură, foi de dafin, ienibahar, usturoi, piper si sare”, recomandă postul TV Acasă .
Se taie carnea cubulețe, iar peste ea se adaugă o lingură de sare. Cârnații se taie și ei în bucăți mici. Se prăjesc separat, mai întâi carnea, apoi carnații. În cazul acestora, din când în când e bine să se pună apă peste ei, ca să nu se usuce.
Se amestecă din când în când
De reținut că la prăjirea cărnii și a cârnaților se amestecă în oală, din când în când. Tot procesul durează aproape trei ore și nu necesită decât o verificare, din când în când.
Cât timp durează prăjirea, se pregătește garnița (vasul de metal în care se pun cărnurile) și se așează un strat de carne, apoi unul de cârnați și tot așa. Peste toate se toarnă, la final, untura în care au fost prăjite. Se lasă la loc răcoros.
Carnea la garniță ține și un an
Gustul deosebit al cărnii la garniţă a devenit popular într-o vreme în care curentul electric nu era o opţiune, iar românii se bazau pe alte moduri de păstrare a alimentelor pentru o perioadă lungă de timp. Aveau astfel, carne până în vară și chiar mai mult.
Pregătită după reţete de pe vremea bunicilor, carnea conservată în untură poate rezista chiar şi un an , dacă este corect preparată și dacă este păstrată în condiții optime (loc întunecat și răcoros).
Sursa: adevarul.ro