Cum sa nu iei țeapă de la dezvoltator la achiziția unei locuințe în faza de proiect. Ce acte trebuie să verifici

Cum sa nu iei țeapă de la dezvoltator la achiziția unei locuințe în faza de proiect. Ce acte trebuie să verifici

Locuințele vândute în faza de proiect pot fi mai avantajoase pentru cumpărători datorită prețurilor mai mici decât ale celor predate la cheie, însă aduc și o serie de riscuri.

Șantierul unei case în construcție

Locuințele vândute în faza de proiect pot fi mai avantajoase pentru cumpărători datorită prețurilor

Scandalul din ultima perioadă, legat de dezvoltatorul imobiliar Nordis Management, i-a determinat pe legiuitori să ia în calcul modificarea legislației în Parlament, astfel încât dezvoltatorii să nu poată solicita un avans mai mare de 10% cumpărătorului.

Exceptând însă acest aspect legat de avansul perceput cumpărătorului, mai sunt însă o serie de elemente de legalitate care trebuie verificate minuțios înainte de a decide să luați locuința, pentru a nu vă trezi în situația în care ați plătit ceva ce nu există.

Astfel, în primul rând ar trebui să aflați cine este dezvoltatorul care a realizat proiectul și cine este constructorul care-l ajută să îl realizeze. Puteți afla detalii despre aceștia nu doar din presă, ci și de pe forumurile dedicate sau puteți merge să vorbiți cu locatarii altor imobile pe care le-a construit, în cazul în care acestea există, și să aflați „la cald” care sunt plusurile și minusurile.

Din punct de vedere al documentelor, fiind vorba de sume mari care de obicei necesită un contract de credit, puteți cere chiar dezvoltatorului să vi le arate. Cel mai important document în faza de proiect este avizul de construire, pentru că, mai ales în București, acestea sunt destul de dificil de obținut. La fel de importante sunt și avizele de utilități, pentru că s-au văzut nunmeroase situații în care imobilele s-au construit, oamenii s-au mutat și au stat luni întregi fără apă sau gaze.

Alte informații care vă pot ajuta să luați o decizie sunt legate de situația financiară a dezvoltatorului și de datoriile pe care le are acesta. Astfel de informații sunt publice și le puteți obține de pe site-ul Ministerului Finanțelor sau de la ONRC. Și situația datoriilor totale ale dezvoltatorului poate fi aflată din aceste surse.

Seriozitatea dezvoltatorului poate fi verificată și de pe portalul instanțelor de judecată, existând extrem de numeroase situații în care locatarii sau cei care au încheiat contracte cu acesta să dea în judecată dezvoltatorul pentru a-și recupera prejudiciile.

Nu în ultimul rând, este foarte important să obțineți certificatul de carte funciară, document din care puteți vedea dacă terenul pe care se construiește face sau nu parte dintr-un liitigiu, dacă este liber de sarcini astfel încât să se poată construi sau dacă proprietarul din extras este acelasi cu dezvoltatorul.

Extrasul de informare privind cartea funciară poate fi obținut de orice persoană de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și cuprinde informații despre poziționarea imobilului, suprafața, adresa, proprietari, ipoteci, sechestre, litigii etc.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

2 Cum, mă, Căcărău candidat la președinție? E tot ce v-a băznit mintea? / Co-autor la tentativa de lovitură de stat din 2012, nu mai are job de zece ani..…

3 Foarte interesant!

4 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

5 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…